Smartphones gedijen het beste bij milde temperaturen. Technische snufjes vergroten het gebruiksgemak, maar maken smartphones ook kwetsbaar voor vrieskou en tropische temperaturen. Al bij tien graden boven nul kan een smartphone problemen geven.
Als een smartphone (tool) kuren vertoont, lijkt een val de meest logische oorzaak, maar het kan ook aan het weer liggen. Zeker als de temperatuur onder het vriespunt komt, kan een smartphone van slag raken. Dit komt door eigenschappen van de lithium-ion-batterij die tegenwoordig smartphones van stroom voorziet. Apple laat op de eigen website weten dat de iPhone te gebruiken is bij temperaturen tussen de 0 en 35 graden Celsius. Concurrent Samsung garandeert het functioneren van toestellen bij een temperatuur die niet kouder dan -20 en niet warmer dan 50 graden Celsius is. Buiten de genoemde temperaturen schakelen toestellen van Apple en Samsung zichzelf uit of begeven ze het helemaal.
Toch kunnen er al problemen ontstaan voordat een smartphone zichzelf uitschakelt. In een koude omgeving loopt de accu sneller leeg en kan het beeldscherm (tool) slechter functioneren. Bij tien graden kan de gebruiker bijvoorbeeld al te maken krijgen met een minder fel beeldscherm. Boven de 35 graden kan het beeldscherm ongevraagd dimmen of – in het geval van een iPhone – tijdelijk op zwart gaan. Goede tips om problemen met de smartphone te voorkomen, zijn om het toestel niet in direct zonlicht neer te leggen en niet te bellen als het buiten (erg) koud is. Een hoesje kan soelaas bieden als het koud is, maar is op warme zomerdagen juist af te raden.