Zelfstandigenaftrek daalt in 2024 naar € 3.750

19 september 2023 | Door redactie

Elke ondernemer voor de inkomstenbelasting die voldoet aan het urencriterium heeft recht op zelfstandigenaftrek. Deze aftrekpost wordt al jaren versneld afgebouwd. In 2024 daalt de zelfstandigenaftrek verder naar € 3.750. In 2023 bedraagt deze nog € 5.030.

Om aanspraak te kunnen maken op de zelfstandigenaftrek, een bedrag dat mag worden afgetrokken van de winst, moet een IB-ondernemer aan het urencriterium voldoen. Dit betekent dat de ondernemer jaarlijks minstens 1.225 uur (video) aan de onderneming moet besteden. De ontwikkeling van de zelfstandigenaftrek voor de komende jaren is als volgt.  

 

2024

2025

2026

2027

Zelfstandigenaftrek

€ 3.750

€ 2.470

€ 1.200

€ 900

 

Verkleinen van fiscale verschillen

Een belangrijke reden voor het afbouwen van de zelfstandigenaftrek is het verkleinen van de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers. Door de versnelde afbouwing van de zelfstandigenaftrek betaalt de ondernemer per saldo meer belasting. De zelfstandigenaftrek hoeft niet apart te worden aangevraagd bij de fiscus. Een onderneming krijgt tijdens de aangifte inkomstenbelasting op het scherm 'Ondernemersaftrek' enkele vragen in beeld om te bepalen of er aftrek van toepassing is. Is dit het geval, dan wordt de zelfstandigenaftrek automatisch afgetrokken van de winst.

Vormen van belastingaftrek

Ondernemingen die voldoen aan het urencriterium kunnen mogelijk profiteren van andere vormen van belastingaftrek (toolbox). Voorbeelden hiervan zijn:

  • de startersaftrek;
  • de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO);
  • de meewerkaftrek.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.