Belastingkorting ab-verlies claimen mag ook bij nieuw belang

28 september 2023 | Door redactie

De Kennisgroep aanmerkelijk belang van de Belastingdienst heeft antwoord gegeven op de vraag of een verlies uit aanmerkelijk belang (box 2) kan worden omgezet in een belastingkorting als op het moment van dit verzoek opnieuw sprake is van een aanmerkelijk belang. Het antwoord hierop is 'ja'.

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) mag een verlies uit aanmerkelijk belang (ab) alleen verrekenen met winsten uit ab in box 2 van de inkomstenbelasting (IB). Maar als de bv is opgeheven, komt er geen inkomen meer binnen in box 2. Dan is het ontstane verlies dus niet meer te verrekenen. Om de dga toch de mogelijkheid te geven het verlies in de toekomst deels te verrekenen heeft de wetgever de  belastingkortingsregeling (V&A) in het leven geroepen. Deze regeling houdt in dat het nog niet verrekende aanmerkelijkbelangverlies op verzoek kan worden omgezet in een belastingkorting. De belastingkorting wordt verrekend met de verschuldigde belasting in box 1, in het jaar van verzoek en eventueel in de daaropvolgende jaren als de verrekening niet in één keer kan. De inspecteur stelt de hoogte van de belastingkorting vast in een beschikking. 

Aanslagen staan onherroepelijk vast

Maar kan het verzoek om belastingkorting in stand blijven als op het moment van het indienen van het verzoek duidelijk is dat er weer wel sprake is van een ab? Deze vraag en ook nog de vraag of de belastingkorting kan worden verrekend bij onherroepelijk vaststaande aanslagen IB, zijn onlangs beantwoord door de Kennisgroep aanmerkelijk belang van de Belastingdienst. De casus waarover de Kennisgroep een oordeel moest vellen ging om een in 2016 geliquideerde bv waarin een dga een ab had. De dga leed door de liquidatie een verlies uit ab. In de jaren 2017 -2021 had hij geen ab. In 2022 komt hij weer in het bezit van een aanmerkeijk belang in een bv. In 2022 doet hij een verzoek om omzetting van het verlies in een belastingkorting. De aanslagen over de jaren voor 2022 staan onherroepelijk vast.

Vragen en antwoorden over belastingkorting

De volgende vragen zijn gesteld naar aanleiding van deze casus:

  1. Kan de dga in 2022 een verzoek doen voor het omzetten van het verlies uit ab in een belastingkorting?
  2. Zo ja, kan de dga de belastingkorting verrekenen in de jaren voor het verzoek ondanks het feit dat deze aanslagen al onherroepelijk zijn?

De antwoorden

  1. Antwoord is ja, de dga voldoet in de jaren 2018 tot en met 2021 aan de voorwaarden van artikel 4.53 Wet IB 2001. Dat hij op het moment van indienen van het verzoek een (nieuw) aanmerkelijk belang heeft doet hier niet aan af.
  2. Antwoord is ja, het is mogelijk om de aanslagen over de jaren ervoor ambtshalve te verminderen, tenzij er vijf jaren zijn verlopen na het einde van het kalenderjaar waarop de aanslag betrekking heeft.