Gezondheidsproblemen door lang zittend werken

6 februari 2015 | Door redactie

Werknemers die langdurig zittend hun werk moeten uitvoeren, hebben extra aandacht nodig in het arbobeleid. Vier uur achter elkaar zitten, kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Creëer daarom met de OR meer aandacht in het beleid voor het langdurig zitten en kijk welke maatregelen er in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) kunnen worden opgenomen.

Op een werkdag moeten werknemers met zittend werk niet meer dan 30 minuten tot een uur achter elkaar zitten. Het is de bedoeling dat ze het zitten afwisselen met staan. Vervolgens kan het staan weer worden afgewisseld met bewegen. De stoel neemt allerlei lichaamsfuncties over, omdat hij zo lekker zit. Dat kan uiteindelijk leiden tot chronische klachten. Vier uur achter elkaar zitten op een werkdag kan leiden tot onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.

Hoge bureaus en bureaus met een zitfiets

Het is wel een lastig probleem om aan te pakken, omdat alles erop is gericht om te gaan zitten. Wil uw OR het probleem gelijk grondig aanpakken, dan kunt u aan de bestuurder voorstellen om een aantal flexibele bureaus aan te schaffen die zo hoog staan afgesteld dat werknemers er (met hun laptop) staand aan kunnen werken. Ook zijn er bureaus voor laptops met een zitfiets eronder. Op die manier kunnen werknemers gewoon doorwerken en krijgen zij toch nog beweging. Verder kunt u denken aan een zitbal. Die zorgt ervoor dat werknemers zich in evenwicht moeten houden en daardoor benutten ze hun spieren goed. Het is ook mogelijk om de zitbal in een speciale bureaustoel te plaatsen.

Bewustzijn creëren onder werknemers dat zitten ongezond is

Gaan bovenstaande maatregelen iets te ver voor uw organisatie, dan kan de OR samen met de arboprofessional en de werkgever in ieder geval meer bewustzijn onder werknemers creëren. Werknemers kunnen bijvoorbeeld een post-it op hun computerscherm plakken met ’STA OP!’ erop. Zo worden ze er continu aan herinnerd dat ze ongeveer na 30 minuten eens moeten opstaan van hun werkplek. Collega’s kunnen elkaar hiermee weer aansteken. Ook bestaat er pauzesoftware die de computer na een bepaalde periode tijdelijk blokkeert, zodat de medewerker zijn zinnen wel even moet verzetten.