Zijn er arboregels voor het werken met twee beeldschermen?

22 juli 2019

Iedereen in onze organisatie werkt met twee beeldschermen. Zijn hier nog speciale regels voor opgenomen in de arbowetgeving?

Er staat (nog) niets in de arbowetgeving over werken met meer beeldschermen. De regels voor werken met één beeldscherm zijn uiteraard wel gewoon van toepassing. Dit betekent dat u zoveel mogelijk recht voor de beeldschermen moet werken. Daarom is het vaak noodzakelijk dat de voorkant van een bureaublad een kromming heeft. Net als bij werken met één beeldscherm moet de bovenrand van de schermen zich ongeveer op ooghoogte bevinden. De kijkafstand van de rand van het bureaublad tot het scherm van 19 inch of groter is idealiter 70 tot 95 cm. Bij een 17-inch-scherm is de beste kijkafstand 60 tot 85 cm. Als u dichter op het beeldscherm moet zitten, verliest u het overzicht. De kijkafstand naar beide schermen en de hoek waaronder u kijkt, moet voor beide schermen ongeveer gelijk zijn. Daarom staan de twee schermen niet in één lijn naast elkaar.

Monitorarmen zijn ideaal bij het werken met meerdere beeldschermen

Soms zijn de beeldschermen verlengden van elkaar, maar u kunt ook een primaire en secundaire monitor gebruiken, waarbij u vooral werkt op het primaire scherm en het secundaire scherm dient als ondersteuning. Er zijn ook speciale monitorarmen op de markt, specifiek bedoeld voor het werken met meerdere beeldschermen. Deze monitorarmen hebben het voordeel dat u de hoogte en de hoek waaronder de monitoren komen te staan goed en vooral gelijk kunt instellen.