Onduidelijke afspraken leaseauto! Werkgever betaalt bijtelling

20 juli 2023 | Door redactie

Een werkgever die geen rekening heeft gehouden met de bijtelling voor privégebruik auto van de zaak moet de daarvoor opgelegde naheffing zelf betalen. Door onduidelijke afspraken omtrent de auto van de zaak kan de werkgever de naheffingsaanslag niet verhalen op de werknemer volgens de rechter.

In principe legt de Belastingdienst een onderneming een naheffingsaanslag loonheffingen op, als deze heeft verzuimd om de bijtelling (infographic) wegens privégebruik auto van de zaak mee te nemen in het loon, terwijl dat wel nodig was. De naheffing komt voor rekening van de werknemer als:

  • hij de auto van de zaak voor meer dan 500 privékilometer binnen een jaar gebruikt, terwijl hij beschikt over een ‘Verklaring geen privégebruik auto’;
  • hij de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ intrekt in de loop van het jaar, omdat hij de 500-kilometergrens overschrijdt.

In onderstaande zaak ging het om de vraag wie de naheffing nu eigenlijk moest betalen.

Werknemer moest naheffing betalen volgens werkgever

In deze zaak draaide het om een werkgever die jarenlang geen rekening met de bijtelling voor privégebruik had gehouden. De fiscus ontdekte dit na een boekenonderzoek en legde een naheffingsaanslag op aan de werkgever (verdiepingsartikel). Die werkgever stuurde daarop een brief naar de werknemer dat hij ruim € 9.000 teveel aan loon had ontvangen doordat er geen rekening was gehouden met de bijtelling en dat hij dit aan de werkgever moest terugbetalen. De werknemer was het hier niet mee eens. Hij mocht de auto volgens hem namelijk privé gebruiken als alternatief voor een loonsverhoging.

Geen verzoek ingediend

De rechter kon uit de stukken die de werkgever had aangereikt niet herleiden dat de auto werd gebruikt door de werknemer. De werkgever wist echter heel goed dat de werknemer privé gebruikmaakte van de auto, daar stond alleen niets van op papier. De werknemer was er ook nooit over aangesproken dat er een bijtelling op zijn salaris zou komen en hem was ook nooit om een kilometeradministratie gevraagd. De naheffing was volgens de rechter niet te herleiden tot een specifieke werknemer en er was ook geen verzoek ingediend om de aanslag op de werknemer te verhalen bij de Belastingdienst. De reeds gedane inhoudingen moesten dus worden teruggedraaid.
Rechtbank Limburg, 24 mei 2023 (gepubliceerd 18 juli 2023), ECLI (verkort): 3185

Zorg dus voor duidelijke afspraken over het gebruik van de auto van de zaak. Check bijvoorbeeld deze tool met een voorbeeld van een autoregeling eens als u afspraken over de auto moet maken.