Meer risico’s door toename arbeidsmigranten

15 juli 2016 | Door redactie

In de bouw vielen in het eerste half jaar van 2016 al 42 doden. Dat is de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal ernstige arbeidsongevallen steeg. Voor een deel komt dat door de inzet van arbeidsmigranten.

Het aantal dodelijke bedrijfsongevallen in de bouwsector is met de helft toegenomen (57%) vergeleken met het eerst half jaar van 2015. Dit jaar vielen al 42 doden tijdens werkzaamheden in de bouw. Het aantal ernstige bedrijfsongevallen steeg met 14%. Inspectie SZW noemt de toename van bouwactiviteiten als mogelijke oorzaak. Maar volgens vakbond FNV is de angst om misstanden op bouwplaatsen aan de kaak te stellen de oorzaak. Die is vooral groot onder arbeidsmigranten. Die durven niet te lagen over gevaarlijke werksituaties of hoge werkdruk uit angst hun baan te verliezen. De vakbond pleit voor oprichting van een anoniem meldpunt om misstanden aan de kaak te stellen.

Slechte communicatie een van de oorzaken

De toename van werknemers in de bouw uit onder andere Polen en Roemenië zorgt op bouwplaatsen voor grotere onveiligheid en meer risico op arbeidsongevallen. Die worden onder meer veroorzaakt doordat werknemers elkaars taal niet spreken. Mondelinge communicatie tijdens het werk is moeizaam en geeft aanleiding tot misverstanden. Dat kan in de bouw voor levensgevaarlijke situaties zorgen, bijvoorbeeld als instructies verkeerd begrepen worden. Werkgevers moeten hier heel alert op zijn en melding van gevaarlijke arbeidssituaties door collega’s mogelijk maken en aanmoedigen. Ook moeten zij toezien op het volgen van veiligheidsinstructies en het gebruik van de juiste beschermingsmiddelen.