Spurt in aantal kantoorpanden met energielabel C

6 oktober 2023 | Door redactie

Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorpanden beschikken over minimaal een energielabel C. Tot begin dit jaar voldeed meer dan een derde nog niet aan de plicht, maar inmiddels is een spurt gemaakt. 77% van de kantoorpanden voldoet nu aan de plicht.

De rijksoverheid heeft in het kader van een beter klimaat en milieu  als doel gesteld dat Nederland in 2050 energieneutraal gebouwd is. Voor 2030 is een tussendoelstelling geformuleerd waar de energielabel-C-verplichting een belangrijke stap naar het groene kantoor (infographic) is. Sinds 18 oktober 2018, toen de energielabel C-verplichting werd aangekondigd, zijn veel kantoren aan de slag gegaan met het verduurzamen van hun bedrijfspand. Toen had nog slechts 20% van alle kantoren een energielabel C of beter. Nu de verplichting voor deze bedrijfshuisvesting is ingevoerd, steeg het aantal kantoren met minimaal label C naar 77%. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.  

Waarde van het pand stijgt bij voldoen aan label C-verplichting

Een mooie bijkomstigheid van het voldoen aan de label-C verplichting is dat de waarde van het kantoorpand ook direct stijgt. De onderzoekers van de Universiteit Maastricht voor Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Dutch Green Building Council (DGBC), samen met de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) concluderen dat panden met een label lager dan C bijna 20% minder waard zijn dan kantoren die wel voldoen aan de energielabelplicht. Kantoren met energielabel G daalden zelfs bijna 40% in waarde. Kantooreigenaren die een bedrijfspand met energielabel C hebben, zijn daarnaast minder kwijt aan energiekosten, hebben meer comfort en minder CO2-uitstoot. Investeringen doen om het  kantoorgebouw te verduurzamen zijn dus ook in die zin de moeite waard.