Met app moedervlek op huidkanker controleren

4 juni 2015 | Door redactie

Er is een gratis applicatie uitgebracht waarmee werknemers moedervlekken en andere plekjes zelf in de gaten kunnen houden. Het programma geeft daarbij aan of er een vermoeden is van huidkanker. Vooral werknemers die veel in de buitenlucht werken, lopen een verhoogd risico op huidkanker.

Met de gratis smartphone-app SkinVision – nu al beschikbaar voor de iPhone en binnenkort ook voor Android-toestellen – kunnen werknemers foto’s maken van een moedervlek of een vreemde plek op de huid. Het programma analyseert de foto vervolgens en geeft een waarschuwing als er mogelijk sprake is van huidkanker.

Gratis basisanalyse van moedervlekken

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft de kwaliteit van de app onderzocht en heeft vastgesteld dat de app een geschikt hulpmiddel is om dit soort plekjes op de huid in de gaten te houden. In 95% van de gevallen herkent de app huidkanker met grote waarschijnlijkheid en in 80% van de gevallen met zekerheid.

Maatregelen om huidkanker te voorkomen

Ook het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten gaf onlangs nog aan dat er in Nederland onvoldoende aandacht is voor huidkanker als beroepsziekte. Het is belangrijk voor werknemers om vreemde plekjes tijdig door een arts te laten bekijken. Als huidkanker op tijd wordt ontdekt, kan het goed worden behandeld.