Rol bedrijfsartsen in verbetering van het arbozorgstelsel

9 januari 2024 | Door redactie

Uit de Arbovisie 2040 blijkt dat het stelsel van de bedrijfsgeneeskundige zorg op de schop moet. De arbeidsomstandigheden zijn de afgelopen jaren nauwelijks verbeterd. Bedrijfsartsen kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Daarvoor moeten ze wel in actie komen en hun werkwijze aanpassen.

In een eerder bericht over Arbovisie 2040 op deze website was al te lezen dat de arbozorg fundamenteel moet veranderen. Nog steeds zijn er werknemers die overlijden of langdurig ziek worden door een arbeidsongeval of een beroepsziekte. Dat is onacceptabel. Daarom werkt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met de sociale partners en de SER aan herziening van het arbozorgstelsel. Ook bedrijfsartsen kunnen hierin een rol spelen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) kan dat onder meer op de volgende manier:

  • Meer aandacht voor adviesvaardigheden van arboprofessionals.
  • Betere samenwerking van bedrijfsartsen met andere bij de werkgever betrokken arboprofessionals.
  • De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) zien als hulpmiddel bij en onderdeel van goede bedrijfsvoering, in plaats van een noodzakelijk kwaad omdat het in de Arbowet staat.

Bedrijfsarts vaak onzichtbaar of onbereikbaar

Bedrijfsartsen kunnen hierin aanjager zijn. Dat kunnen ze doen door vaker met de werkgever in gesprek te gaan over preventie van beroepsziekten en arbeidsongevallen en duidelijk te maken hoe het opstellen van een RI&E en een plan van aanpak daarbij kan helpen. Bedrijfsartsen kunnen werkgevers hierover adviseren. Maar ook door vaker overleg te hebben met collega-kerndeskundigen om kennis uit te wisselen en om bepaalde bedrijfsgeneeskundige onderwerpen en problemen te bespreken. Dat kan bijdragen aan een betere zichtbaarheid en een betere bereikbaarheid van de bedrijfsarts voor werkgevers, werknemers en andere arboprofessionals. De drempel om contact te zoeken en te leggen met de bedrijfsarts moet omlaag. Daar kunnen alleen bedrijfsartsen zelf voor zorgen.

Meer weten? De Arbovisie 2040 (pdf)  is te downloaden van de website van Arboportaal.