OM eist één jaar cel tegen ex-voorzitter COR politie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft één jaar cel geëist tegen de ex-voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. De officier van justitie acht de voormalig voorzitter van de COR Frank Giltay schuldig aan valsheid in geschrifte.

18 december 2019 | Door redactie

Het OM behandelde onlangs de strafzaak tegen Frank Giltay, de ex-voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Daarbij eiste het OM één jaar onvoorwaardelijke celstraf wegens stelselmatige fraude. De oud-voorzitter gaf in drie jaar tijd bijna € 750.000 te veel uit. Hij organiseerde dure etentjes en feestjes, nam zijn vrouw mee op dienstreis naar Curaçao en deed privéuitgaven met het geld van de COR. De voormalig voorzitter zou daarmee het publieke vertrouwen in de politie hebben beschadigd. Giltay ontkende de beschuldigingen. De rechter doet in januari uitspraak.

Rechtbank stelde eerde al dat ontslag terecht was

De ex-voorzitter vocht eerder ook zijn ontslag aan, maar de rechtbank Midden-Nederland oordeelde dat het ontslag terecht was. Volgens de rechter was er namelijk geen sprake van een incident, maar van structureel niet-integer handelen. De rechtbank stelde dat uit een onderzoek naar de bestedingen van de COR en de rol van de voorzitter blijkt dat de gemaakte verwijten bijna allemaal terecht zijn.

Update 31 januari 2020

De rechtbank in Zwolle heeft geoordeeld dat voormalig voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie, Frank Giltay, zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en verduistering. Hoewel het Openbaar Ministerie één jaar celstraf eiste, legde de rechter de ex-voorzitter een half jaar celstraf op. De rechter verlaagde de straf omdat Giltay zelf beperkt financieel voordeel had van zijn acties. Twee medeverdachten, waaronder de echtgenote van de voormalig voorzitter, kregen taakstraffen van 80 en 40 uur.
Rechtbank Overijssel, 30 januari 2020, ECLI (verkort): 375

Bijlagen bij dit bericht