Aanpassingen in de Wet excessief lenen

19 september 2023 | Door redactie

In de Wet excessief lenen worden aanpassingen opgenomen wanneer een conserverende aanslag wordt ingevorderd als de belastingplichtige na emigratie bovenmatig leent en over het verdelen van het maximumbedrag bij het einde van een fiscaal partnerschap.

In het verleden hebben veel directeuren-grootaandeelhouders (dga's) ervoor gekozen om in plaats van dividend uit te keren, bedragen uit de bv te onttrekken onder de noemer van geldlening of rekening-courant, waardoor de dga in tegenstelling tot een dividenduitkering (of het opnemen van een hoger salaris) niet direct belasting verschuldigd was. Om dit excessief lenen te beperken, heft de fiscus met ingang van het belastingjaar 2023 over deze schulden belasting. Concreet houdt deze wetgeving (infographic) in dat wanneer de dga en eventuele  partner samen op 31 december van enig jaar (voor het eerst op 31 december 2023) meer dan € 700.000 schuld hebben aan de bv, het meerdere als fictief dividend wordt aangemerkt. Dit betekent dan dat de dga over dit meerdere 26,9% IB (aanmerkelijkbelangheffing) verschuldigd is.

Invordering conserverende aanslag

In het Belastingplan 2024 zijn nog een aantal aanpassingen opgenomen van de Wet excessief lenen. Ten eerste is opgenomen dat een conserverende aanslag wordt ingevorderd als een belastingplichtige na een emigratie bij een buitenlandse bv bovenmatig gaat lenen. Ook over het verdelen van het maximumbedrag bij het einde van een fiscaal partnerschap zijn aanpassingen opgenomen.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.

Bijlagen bij dit bericht