Lege toners hebben nog waarde

8 november 2023 | Door redactie

Gooi lege tonercartridges van de printer niet in de vuilnisbak! Dat is niet alleen erg slecht voor het milieu, organisaties laten ook geld liggen. Er zijn namelijk allerlei bedrijven die een kleine vergoeding geven bij het inleveren van lege inktpatronen.

Elk jaar komen er duizenden lege tonercartridges en inktpatronen bij het afval terecht die hergebruikt hadden kunnen worden. In eerste instantie heeft het milieu (artikel) baat bij recycling, maar daarnaast kunnen organisaties er misschien nog geld voor terug krijgen. Er zijn namelijk bedrijven die lege cartridges van printers en kopieerapparaten inzamelen. Deze worden dan opnieuw gevuld of gedemonteerd waarna het nog bruikbare materiaal opnieuw het productieproces ingaat. Alleen de onbruikbare restanten gaan de verbrandingsovens in. Voor het milieu scheelt dit in ieder geval flink. 

Pas recyclen bij minimum aantal

Als een organisatie besluit om de lege cartridges of inktpatronen in te wisselen voor geld, moeten ze wel eerst opgespaard worden. Veel recyclingbedrijven komen ze namelijk pas gratis afhalen of bieden de mogelijkheid om ze voor niets op te sturen bij een minimum aantal cartridges. De lege cartridges en toners moeten origineel zijn en onbeschadigd. De vergoeding varieert van € 0,20 tot ongeveer € 3,10 per aangeboden cartridge. Het is ook mogelijk om de vergoeding te doneren aan een goed doel.

Gespecialiseerde recyclingbedrijven

Voor hergebruik van cartridges kunnen organisaties terecht bij de fabrikant van de printer of het kopieerapparaat of bij (onder meer) de volgende gespecialiseerde bedrijven:
GBS Recycling, Inkt-CollectIT-recycling, Van Klaveren, LegeCartridge.com, Nica Cartridge Trade Center of Parc-Ink