Online kaartbetalingen voortaan met veilige verificatie

Webwinkels moeten per 1 januari 2021 veilige klantverificatie bij online kaartbetalingen ondersteunen. Kaartuitgevers zijn ook van plan om tot het einde van het jaar online kaartbetalingen zonder Strong Customer Authentication (SCA) steeds vaker af te keuren.

9 november 2020 | Door redactie

Met 3-D Secure (3DS) voor SCA bij kaartbetalingen worden kaarthouders op een snelle en veilige manier geverifieerd. Dat kan bijvoorbeeld door een vingerafdruk of mobiele pincode. Zonder ondersteuning voor 3DS kan een webwinkel klanten vanaf 1 januari 2021 niet meer online laten afrekenen met een creditkaart.

Nog steeds zonder authenticatie

Op dit moment merken kaartuitgevers dat het merendeel van kaartbetalingen nog steeds zonder authenticatie wordt aangeboden. Wanneer zij vervolgens met een ‘soft decline’ – het afwijzen van een online kaartbetaling die nog niet aan de eisen van SCA voldoet – om authenticatie vragen, kan minder dan één op de 20 transacties alsnog worden voltooid.

Hogere conversie en lager frauderisico

Webwinkels die nog voor het einde van het jaar 3DS-authenticatie voor online kaartbetalingen in gebruik nemen, kunnen dit uitgebreid en rustig testen. Daarbij kunnen zij direct profiteren van een hogere conversie en een lager risco op fraude. De nieuwste versie van 3DS die Nederlandse creditkaartvertrekkers allemaal ondersteunen en waarmee de beste klantervaring kan worden geboden, is 3DS v2.1 of hoger.

Deadline al eerder uitgesteld 

Uiterlijk 1 januari 2021 moeten alle online kaartbetalingen in Nederland volledig voldoen aan de EU-richtlijnen voor SCA. De deadline voor het invoeren van SCA was eerder al met 15 maanden uitgesteld door de European Banking Authority (EBA). Op dit moment liggen alle Nederlandse creditkaartverstrekkers, transactieverwerkers en betaalinstellingen op schema om de deadline van 2021 te halen. Tot begin volgend jaar zullen online creditkaartbetalingen zonder 3DS steeds vaker voorwaardelijk worden afgewezen.