Bereidheid om te geven aan goed doel stijgt verder

6 april 2022 | Door redactie

Het donateursvertrouwen is weer verder gestegen en komt in het eerste kwartaal van 2022 uit op -9 (was -15). De vele hulpacties in het eerste kwartaal hebben waarschijnlijk een positief effect gehad. In maart kwam het donateursvertrouwen zelfs uit op 0. Dit blijkt uit het recente rapport van het Nederlandse Donateurspanel (NDP).

De hoogte van deze index voor het donateursvertrouwen is afhankelijk van het geefklimaat, de geefbereidheid en het imago van goede doelen. Het NDP onderzoekt elk kwartaal het donateursvertrouwen in Nederland. Dat maart uitkomt op het hoogste indexcijfer ooit komt doordat de panelleden in maart net zo positief zijn over het eigen geefgedrag als over dat van de Nederlandse bevolking. Daarnaast zijn de panelleden in maart positiever over het eigen geefgedrag. 

Extra geven bij ontvangst vakantiegeld

Daarnaast hebben de panelleden dit kwartaal een vraag gekregen over de besteding van het vakantiegeld. De panelleden kregen de vraag of ze hun jaarlijkse vakantiegeld willen besteden aan het geven van een extra gift aan een goed doel. Niet iedereen kreeg vakantiegeld: 13% van de panelleden kreeg geen vakantiegeld. Van de mensen die wel vakantiegeld kregen, gaf 47% het vakantiegeld vooral uit aan vakantie blijkt uit het rapport (pdf).

Verschil tussen vrouwen en mannen

Slechts 7% vond het krijgen van vakantiegeld een reden om (extra) te geven aan goede doelen en 6% geeft aan vrijwel altijd een deel van het vakantiegeld aan een goed doel te geven. 40% van de panelleden met vakantiegeld geeft vrijwel nooit aan een goed doel. Er is ook een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen geven het vakantiegeld vaker uit aan andere dingen dan vakantie dan mannen (55% versus 49%). Daarnaast geven ze aan ook vaker te doneren aan goede doelen (63% versus 56%). Verder geven gezinnen met thuiswonende kinderen het vakantiegeld vaker uit aan vakantie, dan huishoudens zonder thuiswonende kinderen (56% versus 44%).