Percentage eigenwoningforfait blijft 0,35% in 2024

18 december 2023 | Door redactie

Het percentage voor het eigenwoningforfait dat belastingplichtigen in de inkomstenbelasting met een eigen woning moeten opnemen in hun aangifte zal voor 2024 0,35% zijn. Dit is gelijk aan het percentage van 2023 voor woningen tot een WOZ-waarde van € 1.200.000.

Voor  de bepaling van het eigenwoningforfait, de fiscale bijtelling bij het inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting voor eigenwoningbezitters, is de WOZ-waarde (artikel) die door de gemeente is vastgesteld de basis. Het forfait voor woningen met een WOZ-waarde tot € 1.200.000 bedraagt dit jaar nog 0,35%. Voor 2024 moet  een belastingplichtige ook weer met dit percentage rekening houden. Ondanks een lichte stijging van de waarden van woningen (2,8%) daalt het percentage dus niet. 

WOZ-waarde voor meer doeleinden van belang

De gemeente stuurt ieder jaar woning- en bedrijfspandeigenaren een beschikking waarop de WOZ-waarde van het betreffende jaar staat aangegeven. Check deze beschikking goed want de waarde speelt niet alleen een rol bij het eigenwoningforfait of de onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting maar in voorkomende gevallen ook bij:

  • de afschrijvingsgrens voor gebouwen in de VPB en IB;
  • de waardering van andere dan eigen woningen in het kader van de vermogensrendementsheffing in box 3;
  • de bepaling van de bijtelling privégebruik woning bij de winst uit onderneming;
  • de waardering van woningen in de erf- en schenkbelasting.

Klopt de waarde niet, dien dan binnen zes weken na dagtekening van de beschikking een bezwaar in!

Meer informatie over de aangifte inkomstenbelasting vindt u in de toolbox Stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting.