Geen uitzondering voor betaalrekeningen in box 3

12 februari 2024 | Door redactie

Staatssecretaris Van Rij van Financiën wil dat het saldo van betaalrekeningen onder box 3 blijft vallen, er komt geen uitzondering voor deze rekeningen. Hij heeft dit aangegeven naar aanleiding van vragen over berichten dat op deze rekeningen vaak geen rente wordt verstrekt door banken terwijl ze wel meetellen in box 3. Er wordt dus van een forfaitair rendement uitgegaan terwijl er geen rendement is genoten.

In box 3 van de inkomstenbelasting wordt momenteel nog steeds van een forfaitair rendement uitgegaan voor de bepaling van het inkomen. Zo geldt voor banktegoeden voor 2023 een forfaitair rendement  van 0,92%. Maar op een betaalrekening die ook onder box 3 valt wordt in veel gevallen geen rente vergoed. Is het dan wel eerlijk dat deze onder box 3 moet worden meegenomen? Moet daar geen uitzondering voor gaan gelden? Nee, stelt de staatssecretaris van Financiën, voor betaalrekeningen komt geen uitzondering in box 3 (toolbox).

Banktegoeden vallen al vanaf begin onder box 3 

Van Rij geeft aan dat een betaalrekening een banktegoed is. En banktegoeden zitten al vanaf de introductie van de Wet IB 2001 als vermogensbestanddeel in box 3. Daarin is door de Wet rechtsherstel box 3 en de Overbruggingswet box 3 niets veranderd. Sinds de inwerkingtreding van die wetten wordt het begrip 'banktegoed' gedefinieerd als 'deposito's als bedoeld in artikel 1:1 Wet op het financieel toezicht en daarmee naar aard en strekking overeenkomende buitenlandse deposito's'. Een betaalrekening voldoet aan deze definitie en moet daarmee als vermogensbestanddeel in aanmerking worden genomen voor de berekening van het forfaitaire rendement. Binnen de wettelijke definitie van banktegoeden verschil maken tussen soorten bankrekeningen - betaalrekeningen met en zonder rentevergoeding en spaarrekeningen/deposito's - is op basis van door financiële dienstverleners aangeleverde gegevens volgens de staatssecretaris op dit moment niet mogelijk. 

Vraagstuk betaalrekeningen in toekomstig box 3-stelsel opgelost

Van Rij vindt het beter om de zeer beperkte ruimte in het ICT-portfolio van de Belastingdienst te gebruiken voor het toekomstige box 3-stelsel waarin het werkelijke rendement wordt belast. Dan zal het vraagstuk van de betaalrekeningen waarop geen rente wordt vergoed opgelost zijn.

Meer informatie over box 3 van de inkomstenbelasting vindt u in de toolbox In vier stappen door box 3 van de inkomstenbelasting.

Bijlagen bij dit bericht