Nieuwe box 3-heffing combinatie aanwas- en winstbelasting

11 september 2023 | Door redactie

Het conceptwetsvoorstel voor een nieuwe box 3 is onlangs gepresenteerd. Er gaat waarschijnlijk vanaf 2027 een vermogensaanwasbelasting gelden voor spaargeld en beleggingen (aandelen, obligaties) en er komt een vermogenswinstbelasting voor vastgoed en niet-beursgenoteerde beleggingen. Voor tweede woningen en vakantiehuizen voor eigen gebruik wordt er toch weer een forfait uit de kast getrokken.

Nadat de rechter een streep had gezet door de ‘oude’ box 3-heffing moest staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de bak met het opzetten van een nieuw systeem. Momenteel geldt nog de tijdelijke overbruggingsregeling waarvan het ook nog maar de vraag is of de rechter vindt dat deze mag blijven want ook tegen deze regeling zijn weer flink wat bezwaren ingediend. Vanaf 2027 zou dan nieuwe wetgeving in werking moeten treden.

Hoe gaat de nieuwe heffing eruitzien?

Over hoe het nieuwe systeem eruit moet gaan zien is onlangs meer bekendgemaakt. De nieuwe heffing wordt een combinatie van vermogensaanwasbelasting (heffing moet de belastingplichtige betalen over de inkomsten zoals rente en dividend) en vermogenswinstbelasting (pas heffing betalen als de winst verzilverd is, dus bijvoorbeeld bij verkoop vastgoed).
De vermogensaanwasbelasting gaat gelden voor spaargeld en beleggingen op de beurs, de vermogenswinstbelasting voor vastgoed en niet-beursgenoteerde beleggingen. Daarnaast komt er een forfait voor sommige vermogensvormen zoals tweede woningen en vakantiehuizen voor eigen gebruik, hierbij wordt gekeken naar de WOZ-waarde. In het conceptwetsvoorstel is ook de mogelijkheid van verliesverrekening in de jaren erop opgenomen. De hoogte van het tarief is nog niet bekendgemaakt maar het uitgangspunt is wel dat de nieuwe heffing net zoveel moet gaan opleveren als de heffing die nu geldt.

Conceptwetsvoorstel ter consultatie

Het conceptwetsvoorstel is ter consultatie aangeboden. Hierna zal het ministerie de reacties van de internetconsultatie verwerken in een wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer gaat. Dat gaat zeker niet gebeuren voor de verkiezingen van 22 november. De ‘nieuwe’ Tweede Kamer gaat er daarna een oordeel over vellen.