Plan toekomst box 3 kan in de prullenbak

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft het voorstel van zijn voorganger over de toekomst van box 3 van de inkomstenbelasting naar de prullenbak verwezen. Het plan zou tot flinke juridische problemen leiden omdat er in het voorstel een te groot verschil werd gemaakt tussen geld dat mensen over hun rendementen uit beleggingen betalen ten opzichte van wat ze over hun spaarrente betalen.

25 juni 2020 | Door redactie

In het voorstel waar voormalig staatssecretaris Snel van Financiën in september 2019 mee kwam over de box 3-heffing werd gekeken naar de werkelijke verhouding tussen spaargeld, beleggingen en schulden van de belastingplichtige en zou er in eerste instantie een vrijstelling gaan gelden van € 440.000. Vijlbrief geeft nu aan dat, gezien de problemen waar hij mee te maken zou krijgen als hij het plan van Snel zou gaan uitvoeren, het voorstel niet doorgaat.

Flinke verhoging van heffingsvrije vermogen

De staatssecretaris komt in plaats daarvan met een simpeler voorstel voor de vermogensrendementsheffing (tool) waarin het de bedoeling is dat het heffingsvrije vermogen, dat nu € 30.846 (2020) bedraagt, flink omhoog gaat. De enige echte juiste oplossing zou zijn om alleen het reële rendement te belasten geeft hij aan. Maar de Belastingdienst kan de precieze rendementen uit investeringen niet checken en dus ook niet belasten. Het voorstel komt met Prinsjesdag.

Bijlagen bij dit bericht

Bezwaarschrift tegen heffing box 3
Tools | Maatwerkbrieven