AFM en DNB ondersteunen FinTech start-ups

15 juni 2016 | Door redactie

Niet alleen de overheid, maar ook de financiële toezichthouders Autoriteit Financiële markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) gaan nieuwkomers in ondernemersland begeleiden en ondersteunen. Het moet dan wel gaan om innovatieve producten of diensten van financiële start-ups.

Het is voor start-ups vaak moeilijk om financiering te vinden voor hun innovatieve ideeën. Het kabinet kwam onlangs met een pakket maatregelen om Nederland aantrekkelijker te maken voor innovatieve start-ups. Ook voor FinTech start-ups biedt Nederland nog geen gunstig ondernemersklimaat. De FinTech start-ups proberen te concurreren met gevestigde banken door onderdelen uit een totaal bancair pakket (tools)  als aparte dienst of los product aan te bieden. Een bankvergunning voor deze vernieuwende financiële diensten is helemaal moeilijk te krijgen. Toezichthouders wezen tot dusver veel ideeën af, waardoor Nederland achterliep op het punt van financiële vernieuwing. Daarin willen de financiële toezichthouders nu verandering brengen. AFM en DNB gaan tijdelijke bankvergunningen onder bepaalde voorwaarden verstrekken. Zodra de tijdelijke bankvergunning is verstrekt, kunnen de innovatieve ideeën niet alleen worden uitgewerkt, maar ook onder toezicht in de praktijk getest worden.

Platform InnovationHub van AFM en DNB

Om de FinTech start-ups te ondersteunen, hebben de AFM en DNB het platform op hun website InnovationHub gelanceerd. Dit platform biedt de start-ups van financiële diensten of producten de gelegenheid om vragen te stellen over procedures en regelgeving. Ook staan er  inloopspreekuren op de planning. Door dit directe contact en een soepeler houding van de financiële toezichthouders, moet Nederland een centrum van financiële vernieuwing worden