Europees keurmerk geeft zekerheid over veiligheid clouddienst

20 juni 2019 | Door redactie

Organisaties moeten documenten veilig in de cloud kunnen stallen. Om die veiligheid te garanderen, komt er een EU-keurmerk voor betrouwbare clouddiensten. Daarnaast zijn er plannen om het wisselen van cloudprovider makkelijker te maken. Allemaal in het kader van een sterke Europese digitale economie.

Nog even en uw organisatie kan clouddiensten selecteren op basis van een keurmerk. De werkgroep CSPCERT heeft een certificeringssysteem voor veilige clouddiensten gepresenteerd aan de Europese Commissie en een afgevaardigde van het Ministerie van Economische Zaken. Het is de bedoeling dat er een keurmerk komt voor clouddiensten. Aanbieders die dat keurmerk willen voeren, moeten aan strenge digitale veiligheidseisen voldoen. Op die manier krijgen gebruikers meer zekerheid over de betrouwbaarheid van cloudaanbieders en de veiligheid van hun opgeslagen data. Niet geheel onbelangrijk nu clouddiensten een steeds grotere rol spelen in de internationale economie.

Onderdeel van de Cyber Security Act

Het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging, afgekort tot ENISA, is nu aan zet. Dit agentschap werkt het keurmerksysteem komende tijd verder uit. Het keurmerk voor veilige clouddiensten gaat vallen onder de Cyber Security Act. Dit is een nieuwe Europese wet die ervoor moet zorgen dat het bedrijfsleven bijdraagt aan een sterke Europese digitale economie. In dat kader is er ook een tweede werkgroep aan het werk gezet. De SWIPO-werkgroep is gedoken in de mogelijkheden om afspraken te maken die het overstappen naar een andere cloudprovider vergemakkelijken. Naar verwachting presenteert de werkgroep in het najaar haar voorstel aan de Europese Commissie.