Hulpmiddelen voor financiële wet- en regelgeving

7 november 2022 | Door redactie

Financials hebben vaak te maken met specifieke wet- en regelgeving. Om aan alle wetten en regels te voldoen, kunnen financials gelukkig een beroep doen op hulpmiddelen die worden aangeboden door onder meer beroeps- en serviceorganisaties.

Verschillende marktpartijen en brancheorganisaties stellen financieel adviseurs in staat om te voldoen aan specifieke regelgeving door verschillende producten en diensten te bieden. Denk bijvoorbeeld aan (digitale) praktijkhandboeken. Een groot voordeel van deze handboeken is dat ze regelmatig worden geactualiseerd, zodat adviseurs altijd voorzien zijn van actuele wet- en regelgeving en zij niet met achterhaalde regels werken. Ook bevatten deze handboeken vaak modellen voor de adviespraktijk. Praktijkhandboeken worden vaak aangeboden in combinatie met een coachingstraject (tool).

IT-producten en diensten

Er zijn specifieke serviceorganisaties voor administratie-, accountants- en belastingadvieskantoren en softwareleveranciers die hun diensten aanbieden aan adviseurs. De dienstverlening kan uiteenlopen van een lidmaatschap tot het aanbieden van specifieke diensten. Vaak leveren ze IT-producten en -diensten, zoals rapportgeneratoren, digitale werkprogramma’s en dossiers. Bekende organisaties waar advieskantoren een beroep op kunnen doen zijn bijvoorbeeld:

  • Auxilium Adviesgroep;
  • Extendum;
  • Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB);
  • Nederlandse organisatie van accountantskantoren (Novak);
  • Register Belastingadviseurs (RB);
  • Samenwerkende Registeraccountants en Accountants-administratieconsulenten (SRA).

Handreikingen van beroepsorganisaties

Financials kunnen uiteraard ook opleidingen volgen om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen in het vakgebied. Deze worden zowel door marktpartijen als branche- en beroepsorganisaties aangeboden. Beroepsorganisaties geven ook over specifieke onderwerpen handreikingen uit. Deze zijn bedoeld om de financieel adviseurs te ondersteunen in hun beroepsuitoefening. Denk hierbij aan de handreikingen van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), die accountants nadere aanwijzingen geven voor de uitoefening van een specifiek onderdeel van het accountantsberoep.

Bijlagen bij dit bericht