Openstellingsronde SDE++ start definitief in september

29 augustus 2023 | Door redactie

Nu de zogenoemde hekjes groen licht hebben gekregen van de Europese Commissie kan de openstellingsronde 2023 voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) van start gaan. Ondernemers kunnen van 5 september tot en met 5 oktober 2023 weer de SDE++ aanvragen.

De SDE++-regeling is bedoeld voor projecten op het gebied van innovatie. De openstelling van 6 juni tot 6 juli voor aanvragen ging niet door, omdat de Europese Commissie eerst wilde controleren of de ‘hekjes’ die waren geïntroduceerd, geen vorm van geoorloofde staatssteun zijn. De hekjes moeten ervoor zorgen dat subsidieaanvragen met inzet van minder rendabele technieken meer kans maken op subsidie. Het betreft technieken voor de productie van:

  • lagetemperatuurwarmte;
  • hogetemperatuurwarmte;
  • moleculen (groengas en waterstof).

Hoewel deze technieken in 2023 nog minder rendabel zijn, zijn zij op de lange termijn van groot belang voor de energietransitie.

Wijzigingen in nieuwe ronde

Naast de hekjes zijn er nog enkele wijzigingen in de nieuwe openstellingsronde. Zo is er in 2023 geen productieplafond meer voor de opwekking van hernieuwbare elektriciteit op het land. Daarnaast vervalt het productieplafond voor afvang en opslag van CO2. Ook is er een nieuwe categorie geïntroduceerd: de lucht-water-warmtepomp. Ten slotte mogen zon-PV-installaties kleiner dan 1 MWp voortaan nog maar maximaal 50% van het piekvermogen terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Stimuleren van duurzame energie

De regeling SDE++, de belangrijkste subsidieregeling van de rijksoverheid voor het stimuleren van duurzame energie, moet ertoe leiden dat minder CO2 wordt uitgestoten bij organisaties en (non-profit)instellingen. Deze subsidie is bedoeld voor projecten die hernieuwbare (duurzame) energie produceren of CO2-verminderende technieken toepassen. Het budget van de SDE++ bedraagt dit jaar € 8 miljard. De subsidie aanvragen kan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).