Op 7 juni 2021 is de omstreden nieuwe Europese auteursrechtenwet van kracht geworden. Nederland is een van de lidstaten die tegen de wet heeft gestemd. De wet regelt onder meer dat er strengere regels komen voor het delen van online content.
De nieuwe Europese auteursrechtenwet is een feit. Dit betekent dat alle lidstaten van de Europese Unie met ingang van deze week hun eigen nationale wetgeving hierop moeten aanpassen. Er was geen overweldigende meerderheid voor de nieuwe wet: 348 parlementsleden stemden voor invoering van de wet en 247 waren tegen, waaronder Nederland. De nieuwe wet houdt eigenaren van online platforms, zoals Facebook en andere technologiebedrijven, verantwoordelijk voor het naleven van de regels voor auteursrechten.
Dat betekent dat socialmediaplatforms als Facebook, Twitter en YouTube de inhoud die gebruikers plaatsen moeten controleren op naleving van de auteursrechtenwetgeving. Plaatsen gebruikers content (artikel) waarmee inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht (tool), dan zijn de platforms daarvoor verantwoordelijk. De angst bestaat dat de techreuzen gevoelige inhoud, zoals meningen en satirische content, gaan bekijken op mogelijke schending en uit voorzorg zullen verwijderen. Nu gebeurt dat nog achteraf. Tegenstanders vrezen dat door de toepassing van dit zogenoemde uploadfilter de vrijheid van meningsuiting in het geding komt.
Daarnaast bevat de nieuwe auteursrechtenwet regels voor het delen van nieuwsartikelen voor commercieel gebruik. Profitorganisaties die content van mediabedrijven willen plaatsen op hun eigen bedrijfssite moeten daarvoor toestemming vragen en een vergoeding betalen: de linktaks. Dat heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld Google moet gaan betalen voor het tonen van snippets (nieuwsfragmenten). Organisaties hoeven niet bang te zijn dat het gebruik van een online nieuwsbericht in een blog of op hun website (artikel) meteen gevolgen heeft. De wet is vooral bedoeld om commerciële exploitatie op grote schaal (zoals op Google News) tegen te gaan. Organisaties moeten zich uiteraard wel aan de wet houden en onder andere aan bronvermelding doen.