Fondsen krijgen meer tijd om accountant te vinden

16 oktober 2023 | Door redactie

Euronext Amsterdam biedt beursfondsen die geen controlerend accountant kunnen vinden coulance: de deadline voor het vinden van een oob-accountant is verschoven naar 15 januari 2024. Euronext kwam tot deze beslissing na overleggen met onder andere vereniging MidkapNL, belangenbehartiger van Nederlandse small- en midcap-ondernemingen.

Het lukt sommige beursfondsen niet om een accountant te vinden voor het controleren van de jaarrekening. Dit is het gevolg van de daling van het aantal oob-kantoren in Nederland: van negen naar zes. De resterende oob-accountantskantoren kunnen of willen op dit moment de controle (artikel) niet op zich nemen. Als gevolg van het penalty bench-beleid van Euronext Amsterdam kunnen beursfondsen zonder jaarrekening met een verklaring van een oob-accountant twee jaar op de penalty bench worden geplaatst, waarna een delisting-proces kan worden gestart. Voor sommige beursfondsen zou dit al in november 2023 kunnen gaan spelen, maar door de nieuwe deadline is delisting nu afgewend.

Getekende opdrachtbrief voor controle

Euronext Amsterdam heeft nu aanpassingen doorgevoerd in het penalty bench-beleid. Zo hoeft een beursfonds niet langer een gecontroleerde jaarrekening te publiceren om delisting te voorkomen. Een beursfonds moet wel een getekende opdrachtbrief voor de controle van de jaarrekening over het boekjaar 2024 kunnen overleggen. Wordt de door een oob-accountant gecontroleerde jaarrekening eenmaal gepubliceerd, dan kan de penalty bench worden verlaten.

Aanwijsplicht op komst

Het tekort aan oob-accountants is een structureel probleem in Nederlandse accountancysector. Er is mogelijk wel wetgeving op komst die voorziet in de aanwijsplicht van een accountant. Daarbij kunnen organisaties die geen controlerend accountant kunnen vinden een beroep doen op de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), die vervolgens een accountant kan aanwijzen.