Tekort aan accountants én steeds meer werk

18 augustus 2023 | Door redactie

Het tekort aan accountants zal nog wel een tijd aanhouden. Ruim de helft van de accountantskantoren kampt met een tekort aan personeel. En dat terwijl het aantal opdrachten gestaag groeit, wat leidt tot een omzetgroei binnen de sector. In het eerste kwartaal van 2023 noteerde de sector met 11% een sterke omzetgroei, nadat vorig jaar al een omzetgroei van gemiddeld 8% werd geboekt. Het aantal opdrachten en dus omzetgroei, maar ook de werkdruk zal alleen maar toenemen.

In een recent onderzoek van ING Research over de accountancybranche staan een aantal redenen voor de te verwachten drukte. De coronapandemie zorgt nog steeds voor extra werk zoals controle van een juist gebruik van de verschillende NOW-regelingen. Ook het aantal organisaties dat onder de controleplicht van de jaarrekeningen valt, neemt toe. Dit komt niet alleen doordat het aantal organisaties is toegenomen, maar ook doordat de omzet van ondernemingen toeneemt waardoor ze eerder onder de controleplichtig vallen. Om dit niet te zeer uit de hand te laten lopen pleit de beroepsorganisatie NBA ervoor om de drempelbedragen te verhogen.

CSRD per 1 januari 2024 zorgt voor meer werk

Ook nieuwe regelgeving zorgt voor extra drukte. Zo gaat per 1 januari 2024 de Europese richtlijn, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) gelden. De CSRD, in december 2022 gepubliceerd door de EU, verplicht organisaties met meer dan 250 werknemers of met meer dan € 40 miljoen omzet om naast hun financiële jaarrekeningen (tools) jaarlijks te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Denk hierbij onder andere aan CO2-uitstoot, de impact op biodiversiteit maar ook de schending van mensenrechten. Voor duurzaamheidsverslaggeving (infographic) vertrouwen veel organisaties nog op hun accountant of adviseur.

Tarieven stijgen verder van 2% tot 4%

Door de toename aan werkzaamheden en het gebrek aan accountants zullen ook de tarieven verder stijgen. Eerder was een percentage van meer dn 2% ingeschat, de verwachting nu is dat dit rond de 4% uitkomt.Nieuwe wet- en regelgeving eisen strengere controles bij minder pesoneel. Dat stuwt de prijzen omhoog, wat ook weer leidt tot de eerder genoemde hogere omzet in de accountancybranche, aldus het onderzoek.