Prijsplafond voor gas en elektriciteit

20 september 2022 | Door redactie

Er komt een prijsplafond voor normaal gebruik van gas en elektriciteit. Het is de bedoeling om de prijzen te maximeren op het niveau van januari. Hierover is op de dag voor Prinsjesdag een akkoord bereikt tussen de coalitiepartijen en de ministers van Financiën en van Economische Zaken. De uitwerking van dit prijsplafond voor gas en elektriciteit is nog niet in het Belastingplan 2023 uitgewerkt, maar volgt later via een andere weg.

De stijgende prijzen voor energie en gas zorgen de laatste tijd voor veel onrust. Het kabinet wil deze onrust wegnemen door een prijsplafond in te stellen voor gas en elektriciteit. Het lijkt erop dat het kabinet de prijzen van gas en stroom gaat maximeren op het niveau van januari. Dit zijn de prijzen vlak voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Het prijsplafond gaat alleen gelden voor het normaal gebruik. Het kabinet moet nog bepalen wat normaal gebruik is, maar heeft eerder aangeven dat wordt gedacht aan 1.500 kuub gas en 3.300 kilowattuur elektriciteit. 

Regels per 1 januari 2023

De regels voor het prijsplafond gaan in per 1 januari 2023. Het is wel mogelijk om vanaf november al te verzoeken om een lager maandbedrag voor gas en elektriciteit. Afhankelijk van de ontwikkelingen van de marktprijzen kan dit de schatkist tussen de € 5 miljard en € 15 miljard gaan kosten. Het kabinet heeft daarom ook aangegeven dat de eerder aangekondigde korting op de energiebelasting van de baan is. De nieuwe maatregel is namelijk veel gerichter en komt terecht bij de mensen die veel meer gaan betalen. Daarnaast komt er een noodfonds voor huishoudens die de energierekening echt niet meer kunnen betalen. Energiemaatschappijen zullen een financiële bijdrage leveren voor dit fonds. De exacte uitwerking van het prijsplafond en het noodfonds volgt later nog. Het kabinet kijkt dan ook naar extra steun voor het midden- en kleinbedrijf.  

Download de complete Miljoenennota 2023 (pdf) en het Belastingplan 2023 (pdf), zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft. 

Bijlagen bij dit bericht