Subsidies elektrische auto en bedrijfsauto starten weer

3 januari 2023 | Door redactie

Er is in 2023 weer nieuw budget beschikbaar voor de populaire subsidieregelingen voor elektrische auto’s en bedrijfswagens. Particulieren en ondernemers kunnen deze subsidies vanaf 10 januari 2023 aanvragen.

Met de subsidies wil de overheid elektrisch rijden een zetje geven, en mkb’ers helpen op weg naar klimaatneutraal ondernemen. Voor de koop of lease van elektrische auto’s is er de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Ondernemers kunnen voor groene bedrijfswagens een tegemoetkoming krijgen uit de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Beide subsidies zijn aan te vragen bij uitvoerder RVO.

Voorwaarden voor subsidie elektrische auto

Het loket voor de SEPP opent op dinsdag 10 januari om 9:00 uur. Voor nieuwe elektrische auto’s is er € 2.950 subsidie (tegen € 3.350 in 2022), voor tweedehands auto’s is het subsidiebedrag € 2.000. De subsidie geldt zowel voor koop als voor private lease. Ondernemers moeten erop letten dat zij de auto in privé aanschaffen, want de subsidie geldt alleen voor particulieren. De subsidie is pas aan te vragen als er een koop- of leaseovereenkomst is gesloten, en dit moet na 1 januari 2023 gebeurd zijn. De auto hoeft nog niet daadwerkelijk geleverd te zijn op het moment van de aanvraag. Voor de subsidie gelden in het algemeen deze voorwaarden:

  • Het gaat om een volledig elektrische personenauto met een actieradius van minstens 120 kilometer.
  • De catalogusprijs die geregistreerd staat in het kentekenregister van de RDW ligt tussen de € 12.000 en € 45.000.
  • De nieuw aangeschafte elektrische auto moet minstens drie jaar op naam van de aanvrager blijven staan.

Niet te lang wachten met aanvraag

Daarnaast gelden er aanvullende voorwaarden voor de SEPP. Die zijn afhankelijk van de vraag of de particulier de auto koopt of leaset en of het om een nieuwe of om een gebruikte auto gaat. Alle voorwaarden zijn te vinden op de site van uitvoerder RVO.
Er zit voor dit jaar ruim € 67 miljoen aan subsidie in de pot voor nieuwe elektrische auto’s. Maar het kan hard gaan met het geld, want in 2021 was het budget voor de SEPP in een paar dagen op. Vorig jaar duurde het tot begin juni tot het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s op was. Bij de laatste aanvragen is er geloot, en daarna heeft de RVO alle aanvragen afgewezen omdat het budget op was. Al met al kan het dus geen kwaad om de aanvraag niet te lang uit te stellen.

Ook subsidie op schone bedrijfsauto

Ook het loket voor de SEBA opent op 10 januari om 9:00 uur. Deze regeling geeft maximaal € 5.000 subsidie op de aanschaf of lease van emissieloze bedrijfsauto’s. Het moet onder meer gaan om een bedrijfsauto met een catalogusprijs van meer dan € 20.000 en een maximumgewicht van 4.250 kilogram (alle voorwaarden vindt u bij de RVO). Voor kleine ondernemingen en non-profit-instellingen geldt een iets hoger subsidiepercentage. Er zit dit jaar € 33 miljoen in de SEBA-pot.

Loket voor subsidie emissieloze trucks in april open

Verder krijgt ook de subsidie voor de aanschaf van emissieloze trucks dit jaar een vervolg. Het aanvraagloket voor de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (afgekort AanZET) gaat naar verwachting op dinsdag 4 april 2023 om 9:00 uur open. Het subsidiebedrag is een percentage van de verkoopprijs van de vrachtauto. Dit loopt op voor zwaardere trucks. Ook krijgen kleinere ondernemers een hoger subsidiepercentage. In 2023 is er € 30 miljoen voor de AanZET. Vorig jaar ging het snel met deze subsidie: op de dag van de openstelling was het beschikbare budget al op.

Geen subsidiedeadline missen? Gebruik de Ondernemersagenda van Rendement: rendement.nl/ondernemersagenda. Hiervoor heeft u een Rendement-account nodig.

Bijlagen bij dit bericht