Domeinnaam appeltje-eitje voor ondernemer

7 juni 2017 | Door redactie

Het registreren van domeinnamen gaat Nederlandse ondernemers relatief eenvoudig af. Vier op de vijf ondernemers registreert probleemloos de gewenste domeinnaam. Toch zijn er nog wel wat aandachtspunten bij het registreren van een domeinnaam.

Bijna 70% van de ondernemers geeft aan bereid te zijn geld neer te tellen voor een domeinnaam die al in gebruik is. Gemiddeld denken ze hierbij aan een bedrag van € 139. En 9% zegt daadwerkelijk een hoge prijs te hebben betaald voor de gewenste domeinnaam. Dit komt naar voren uit onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Website levert ondernemer concrete resultaten op

Uit het onderzoek blijkt ook dat ondernemers gemiddeld twee domeinnamen in hun bezit hebben en ruim een dag per maand besteden aan website onderhoud. Dit alles legt ondernemers geen windeieren: circa de helft kan een substantieel deel (7% of meer) van zijn omzet herleiden naar de website: 15% van de ondernemers kan meer dan de helft van zijn omzet herleiden tot de domeinnaam en 7% haalt zelfs al zijn omzet uit de website. Het beschermen van de eigen domeinnaam (tool) is dan ook belangrijk.

Registreren domeinnaam niet direct bij SIDN

Een domeinnaam moet geregistreerd worden bij een ‘registrar'. De registrar is een tussenpersoon die de aanvraag afhandelt bij de organisatie achter het Top Level Domain (TLD), waartoe bijvoorbeeld .com of .nl behoren. Voor Nederlandse domeinnamen zijn dit bedrijven die zijn aangesloten bij SIDN. Rechtstreeks bij de SIDN aankloppen kan niet. Er bestaan ook allerlei bedrijven die domeinnaamregistratie aanbieden zonder te zijn aangesloten bij de SIDN. Het is meestal onvoordelig om met hen in zee te gaan, aangezien zij de gewenste domeinnaam vervolgens registreren via een bedrijf dat wel direct domeinnamen van de SIDN mag kopen. Er is dan dus simpelweg nog een extra tussenpersoon, wat de kosten onnodig verhoogt.

Houder domeinnaam maakt het verschil

Houd er rekening mee dat er meerdere typen domeinnamen bestaan. Let er daarnaast bij het registreren van een domeinnaam op wie de registrar als houder van de domeinnaam inschrijft. Alleen als de onderneming zelf staat ingeschreven als domeinhouder (en dus niet de registrar of iemand anders) heeft de onderneming in de ogen van de SIDN rechten met betrekking tot de domeinnaam.