Straling op werkplekken in Nederland van laag niveau

5 oktober 2018 | Door redactie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de radonconcentratie gemeten op werkplekken en in openbare gebouwen in Nederland. Het niveau van natuurlijke straling is laag en veroorzaakt geen schade aan de gezondheid.

Op enkele honderden werkplekken en in openbare gebouwen heeft het RIVM metingen gedaan naar het radonniveau. Radon is een natuurlijk radioactief gas dat onder omstandigheden kan veranderen in vaste radioactieve stof. Deze deeltjes geven ioniserende straling af en dat brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Uit het rapport van de meetcampagne (pdf) blijkt dat de gemeten resultaten vrijwel allemaal onder het vastgestelde toegestane niveau liggen. Het vaststellen van dit niveau voor werkplekken en openbare gebouwen is in Europa verplicht. Voor Nederland is dit te vinden in het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming. De limieten voor blootstelling aan ioniserende straling zijn begin dit jaar vernieuwd en aangepast aan de Europese richtlijnen.

Regels voor bescherming tegen straling

In het net nieuwe Besluit basisveiligheidsnormen bestralingsbescherming staan regelingen over beschermingsnormen, beroepsmatige blootstelling en medische blootstelling. Deze regels moeten zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden (tools) voor werknemers die te maken hebben met ioniserende straling. Blootstelling aan ioniserende straling kan ernstige schade toebrengen aan de gezondheid en beroepsziekten (tools) als longkanker veroorzaken. Onder andere werknemers in de gezondheidszorg hebben hiermee te maken, zoals bij de röntgenafdeling en radiotherapie.

Maatregelen voor beperken risico blootstelling

Werkgevers moeten zorgen voor een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en maatregelen nemen om het gevaar tot een minimum te beperken. De straling moet altijd zo laag mogen worden gehouden. Als uit de RI&E blijkt dat werknemers risico lopen van blootstelling moet de werkgever onder andere een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aanbieden. Ook moeten werknemers onder gezondheidskundig toezicht staan van een geregistreerde stralingsarts in samenwerking met de arbodienst. De regels voor deze maatregelen staan in het Besluit stralingsbescherming.

Bijlagen bij dit bericht

Beroepsziekten
E-learning | VideoCollege 10 minuten