Gezondere leefstijl dankzij het Nationaal Preventieakkoord

26 november 2018 Door redactie

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid heeft met zo’n zeventig organisaties een overeenstemming bereikt over het Nationaal Preventieakkoord. De komende jaren wordt er fors ingezet op het terugdringen van het aantal rokers, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Voor arboprofessionals is dit Nationaal Preventieakkoord een mooie kans om een gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen bij werknemers.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid vindt dat Nederlanders gezonder moeten leven. Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik veroorzaken grote gezondheidsproblemen bij een groot deel van de Nederlandse bevolking. Het doel van het Nationaal Preventieakkoord (pdf) is dan ook dat Nederlanders gezondere keuzes zullen gaan maken. Werknemers met een gezonde leefstijl verzuimen (tools) namelijk minder. Ook hebben zij minder zorg nodig en geven zij hun kinderen het goede voorbeeld.

Roken op het werk beperken

Dat roken slecht is, is algemeen bekend. De algemene doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord is dan ook dat er een rookvrije generatie in 2040 is. Hier kunnen verschillende maatregelen voor worden genomen. Werkgevers kunnen rookruimtes voor werknemers en rookplekken in de buitenlucht op het eigen terrein afschaffen. Op deze manier wordt roken in de buitenlucht slechts beperkt mogelijk. Ook kunnen werkgevers informatiebijeenkomsten over de gevolgen van roken en de mogelijkheden om te stoppen organiseren. Aan geïnteresseerde werknemers  kunnen werkgevers (al dan niet onder werktijd) cursussen stoppen met roken aanbieden.

Werkgever kan gezonde leefstijl bevorderen

Een goede gezondheid begint bij een gezonde leefstijl, maar niet alle werknemers weten hoe zij een gezond leven kunnen leiden. Overgewicht is één van de belangrijkste gezondheidsproblemen onder Nederlanders. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft obesitas of overgewicht. Er is hier echter niet één kant-en-klare oplossing voor, omdat meerdere factoren een rol spelen. Werkgevers kunnen wel verschillende maatregelen nemen om werknemers te helpen een gezondere leefstijl aan te houden. Zo kunnen werkgevers een sportabonnement aanbieden of een gezonde lunch in de bedrijfskantine invoeren.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Beroepsziekten
    • Videocollege 10 minuten

    Bij beroepsziekten bestaat er een duidelijk verband tussen een ziekte of aandoening en het werk of de arbeidsomstandigheden. Tijdens deze cursus leert u meer over de belangrijkste...

Heeft u een vraag over Preventie?

Theo-Jan Heesen

Adviseur en trainer, gecertificeerd arbeidhygiënist

TrajectPlus
Adviseur is nu beschikbaar