COR Eneco vraagt Ondernemingskamer commissarissen te schorsen

9 mei 2018 | Door redactie

De centrale ondernemingsraad (COR) van Eneco heeft twee verzoeken ingediend bij de Ondernemingskamer (OK). De raad vraagt de OK om drie huidige commissarissen, onder wie de president-commissaris, te schorsen en om twee nieuwe commissarissen met doorslaggevende stem te benoemen.

De COR van Eneco noemt het beleid ‘wankel en zwalkend’, leden van de RvC zouden door het voeren van dit beleid bevoegdheden hebben overschreden. Dit blijkt uit het niet-openbare enquêteverzoek dat in handen is van het Financieel Dagblad. De COR heeft de OK middels het enquêteverzoek gevraagd om onderzoek te doen naar het gevoerde beleid. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek kan de OK verschillende maatregelen nemen, zoals het schorsen van bestuurders.

COR vreest voor banen bij aandelenverkoop

Er is een conflict binnen Eneco over de verkoop van aandelen. Het is onduidelijk wie het laatste woord heeft over de verkoop. De aandelen zijn in handen van 53 gemeenten, maar de RvC heeft een vetorecht over verkoop van aandelen. Eerder dit jaar wilden de aandeelhouders de RvC naar huis sturen, maar toen beide partijen afspraken om een mediator in te schakelen, leek de situatie weer onder controle te zijn.
De COR vreest dat banen op de tocht komen te staan door verkoop van aandelen. Een andere zorg is dat het op duurzaamheid gerichte Eneco het groene karakter zal verliezen. De COR wil er zeker van zijn dat het verkoopproces zorgvuldig verloopt.

COR vraagt OK onderzoek te doen

De COR van het energiebedrijf heeft onderzoek gedaan naar het bemiddelingstraject en concludeerde dat de afspraken tussen aandeelhouders en RvC ruimte lieten voor meerdere interpretaties. De COR – die al eerder dreigde naar de rechter te stappen – vraagt de OK uit te zoeken wat er is gebeurd in de aanloop naar het voornemen van een groot deel van de aandeelhouders om het vertrouwen in de RvC op te zeggen. Ook vraagt de COR de OK onderzoek te doen naar het handelen van de RvC en de aandeelhouderscommissie bij het mediationtraject en het handelen van de RvC bij het plotselinge besluit van de bestuursvoorzitter om op te stappen.