Groen licht Tweede Kamer voor digitale oprichting bv

12 juni 2023 | Door redactie

De mogelijkheid om een bv volledig digitaal op te richten is weer een stap dichterbij. De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat dit regelt, en nu is het de beurt aan de Eerste Kamer. Inmiddels is de verwachting dat invoering per 1 januari 2024 zal geschieden.

Update 11 augustus 2023: de Eerste Kamer heeft inmiddels ook ingestemd met dit wetsvoorstel, en de ingangsdatum is vastgesteld op 1 januari 2024. 

Een ondernemer die een rechtsvorm moet kiezen voor de onderneming (tool) moet diverse zaken afwegen. Zo is de bv zelf een rechtspersoon, waardoor de ondernemer zelf in principe niet (artikel) met het privévermogen aansprakelijk is voor schulden van de onderneming. Dit in tegenstelling tot een eenmanszaak. Anderzijds moet een bv een jaarrekening opmaken en moet de bv via een notariële akte opgericht worden. En dat kost geld.

Eerste Kamer aan zet bij wetsvoorstel

Nu moet een ondernemer voor de oprichting van een bv nog persoonlijk langs bij de notaris. Straks moet het dus ook mogelijk zijn om te kiezen voor een volledig digitale oprichting. Dat komt voort uit een Europese richtlijn. De EU wil met de maatregelen met name het mkb tegemoetkomen, omdat een online oprichting tijd en geld scheelt.
De Tweede Kamer heeft nu ingestemd met het wetsvoorstel dat de volledig digitale oprichting mogelijk maakt. Nu is dus de Eerste Kamer aan zet. De commissie voor Justitie & Veiligheid van de Senaat heeft het voorstel nu in behandeling. Leden van de commissie hebben nog tot 20 juni de tijd om aan te geven of zij het voorstel plenair willen behandelen. Zo niet, dan zal het voorstel op 27 juni als hamerstuk worden afgedaan. Invoering per 1 juli 2023 lijkt daarmee kort dag, waardoor de wet waarschijnlijk eerder met ingang van 2024 in werking zal treden.

Digitale oprichting blijft een keuze

De volledig digitale oprichting blijft straks een keuze. De ondernemer in spe kan de oprichting van de bv ook nog gewoon bij de notaris op kantoor regelen. De notaris houdt overigens een grote rol. Hij moet nog steeds de identiteit van de ondernemer vaststellen, maar dat kan straks volledig online. Dat geldt ook voor het ondertekenen van de oprichtingsakte. De digitale oprichting loopt via een centraal online platform dat beheerd wordt door de KNB, de beroepsorganisatie van notarissen.

Voortgang

Voorbereiding
Raad van State
Tweede Kamer
Eerste Kamer
Bekendmaking