COR verrast door baanverlies bij Tata Steel

Het overleg tussen de centrale ondernemingsraad (COR) van Tata Steel Nederland met de Nederlandse directie over de toekomst van staalgigant is abrupt afgebroken. Zowel de COR als de directie vernamen tijdens dit overleg uit de media dat er tegen de afspraken in 850 banen verdwijnen bij Tata Steel IJmuiden.

2 oktober 2020 | Door redactie

Op 30 september verscheen het bericht in de Telegraaf dat er ondanks eerdere afspraken toch 850 banen zullen verdwijnen bij Tata Steel IJmuiden. De COR en de Nederlandse directie vernamen dit nieuws uit de media terwijl zij in overleg waren met de Europese directie en personeelszaken over de positie van Tata Steel Nederland binnen de Europese tak van het concern. Het bericht kwam erg onverwacht en was aanleiding om het overleg per direct te staken. De COR en de vakbonden zijn hun vertrouwen in de Europese directie kwijt. 

Eerder akkoord voorkwam gedwongen ontslagen

Zowel de Europese ondernemingsraad als vakbond FNV voerden flinke strijd om het eerder aangekondigde baanverlies van 1.600 arbeidsplaatsen tegen te houden. Uiteindelijk werd er een akkoord bereikt en zouden de gedwongen ontslagen bij Tata Steel van de baan zijn. Ook werd daarbij het werkgelegenheidspact, met afspraken over baanbehoud, verlengd tot 1 oktober 2026. Het generatiepact, dat oudere werknemers de gelegenheid biedt om minder te gaan werken, werd met twee jaar verlengd tot eind 2024. Er werd echter niet uitgesloten dat er banen zouden moeten verdwijnen via natuurlijk verloop. Tata Steel gaf toen al aan ook op personeelskosten te moeten bezuinigen als gevolg van de staalcrisis en de coronacrisis.

Gedwongen ontslagen vermeden via natuurlijk verloop

De Europese directie heeft inmiddels bevestigd dat er 850 banen zullen verdwijnen. Dit getal was niet bekend bij de Nederlandse directie. Er zouden geen gedwongen ontslagen vallen. De gemiddelde leeftijd van de werknemers in IJmuiden is namelijk relatief hoog. Anderen kunnen overstappen op een andere functie. De meeste functies verdwijnen op kantoor. De werkvloer in de fabriek wordt zo veel mogelijk ontzien. De COR en de vakbonden beraden zich op de te nemen stappen.

Bijlagen bij dit bericht