Vragen over: een geschil tussen OR en bestuurder

9 september 2024 | Door redactie

De Wet op de ondernemingsraden (WOR) verplicht de ondernemingsraad (OR) en bestuurder om met elkaar te overleggen. Als tussen OR en bestuurder een geschil ontstaat, kan de OR verschillende wegen bewandelen. De algemene geschillenregeling in artikel 36 WOR en de beroepsprocedure in artikel 26 WOR beschrijven de juridische mogelijkheden voor de OR om een geschil met de bestuurder op te lossen. De OR kan ook een gang naar de bedrijfscommissie overwegen.

Bij wat voor geschil kan de OR naar de bedrijfscommissie?

De OR kan bij geschillen over uiteenlopende onderwerpen naar de bedrijfscommissie (artikel) (artikel 37 WOR e.v.). Denk aan onenigheid over het instellen of in stand houden van een OR, het vaststellen van het OR-reglement, de kandidaatstelling voor en de verkiezing van de OR, maar bijvoorbeeld ook aan geschillen over het informatierecht, het overlegrecht, het instemmingsrecht of het adviesrecht. De bedrijfscommissie kan tussen de partijen bemiddelen of adviseren over mogelijke oplossingen om het geschil te beslechten. De leden van de commissie zijn gekozen door werknemersorganisaties en werkgeversorganisaties. Bij de bedrijfscommissie staat het tot elkaar brengen van de twee partijen centraal. Dit traject is laagdrempelig en bovendien kosteloos. Een nadeel van een gang naar de bedrijfscommissie kan zijn dat het advies niet bindend is. Partijen kunnen natuurlijk wel van tevoren met elkaar afspreken dat zij het advies van de bedrijfscommissie als bindend zullen beschouwen.

Kan de OR niet beter met een geschil naar de kantonrechter?

Net als de bedrijfscommissie kan de kantonrechter geschillen over uiteenlopende onderwerpen in behandeling nemen (artikel 36 WOR). Net als de bedrijfscommissie zal de kantonrechter eerst kijken of hij kan bemiddelen tussen OR en bestuurder. Pas als dit niet mogelijk is, zal hij een uitspraak doen. In tegenstelling tot de tussenkomst van de bedrijfscommissie is deze uitspraak bindend voor beide partijen. Bovendien brengt de gang naar de kantonrechter kosten met zich mee. Die zijn voor rekening van de bestuurder. Verder is een rechtbank een formelere omgeving dan een bedrijfscommissie. Dit kan het geschil verharden.

Wanneer gaat de OR naar de OK met een geschil?

De OR kan bij de Ondernemingskamer (OK) alleen terecht met een geschil over de toepassing van het adviesrecht uit artikel 25 WOR. Dit beroepsrecht staat in artikel 26 WOR. Bijvoorbeeld als de bestuurder de OR niet om advies heeft gevraagd bij een adviesplichtig besluit. Ook als de OR een advies heeft uitgebracht, maar de bestuurder volgt dit niet op, kan de OR bij de OK in beroep. Net als de kantonrechter zal de OK in eerste instantie kijken of bemiddeling tussen OR en bestuurder mogelijk is, voordat hij een uitspraak doet. Net als de kantonrechter brengt de gang naar de OK kosten voor de bestuurder met zich mee en is de omgeving formeler. Bovendien is er vaak meer publieke belangstelling voor de uitspraken van de OK.