SCOOR start certificering per 1 september 2013

26 augustus 2013 | Door redactie

OR-scholingsinstituten kunnen vanaf 1 september 2013 een officiële erkenning aanvragen bij Stichting Certificering Opleiding Ondernemingsraden (SCOOR). De opleidingsinstanties komen in aanmerking voor het certificaat als ze aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen. De erkenning van SCOOR vervangt het oude GBIO-certificaat.

Hoewel SCOOR per 1 september wil starten met het certificeren van OR-opleidingsinstituten, zijn de criteria voor de certificering op dit moment nog niet bekend. Op haar website meldt de stichting dat zij ernaar streeft om de complete certificeringsregeling te publiceren per 1 september 2013. Volgens SCOOR kunnen opleidingsinstituten nu al wel aangeven dat zij in aanmerking willen komen voor de erkenning. De stichting verwacht dat opleiders zo’n zes maanden nodig hebben om aan de certificeringseisen te voldoen.

Overgangsregeling voor erkenning van GBIO naar SCOOR

De certificering via SCOOR vervangt de oude GBIO-erkenning. Om alles netjes in elkaar te laten overlopen, bestaat er een overgangsregeling. Hierover kon u meer lezen in het bericht ‘Certificaat OR-opleiding van GBIO naar SCOOR’. Door de overgangsregeling blijven GBIO-erkenningen geldig tot het einde van de looptijd (meestal drie jaar), waardoor de meeste erkenningen verlopen in 2014 en 2015. Zodra de GBIO-erkenning verloopt, kan het instituut een nieuwe certificering aanvragen bij SCOOR. Opleiders die geen GBIO-erkenning (meer) hebben, kunnen per 1 september direct hun aanvraag indienen.

Certificering SCOOR uitgevoerd door  extern auditbureau

Elk OR-opleidingsinstituut komt in aanmerking voor de certificering, dus ook eenmansbedrijven of zzp’ers. Een certificaat is geldig voor een periode van drie jaar, waarna deze kan worden verlengd. De certificering wordt uitgevoerd door een extern, onafhankelijk auditbureau. De kosten ervan brengt SCOOR in rekening bij het opleidingsinstituut dat de certificering aanvraagt.