Meer risico’s op ongelukken bij werken in het donker

18 januari 2024 | Door redactie

Werken in het donker brengt extra risico’s met zich mee. Werknemers raken sneller vermoeid en zijn minder goed zichtbaar voor anderen. De werkgever moet maatregelen nemen om hen te beschermen en arbeidsongevallen en andere schade te voorkomen.

Werknemers die voor zonsopgang of na zonsondergang moeten werken, hebben het in de wintermaanden niet makkelijk. Dit zijn bijvoorbeeld chauffeurs, machinisten, agrarisch medewerkers, bouwvakkers en wegwerkers. Niet alleen kunnen ze last hebben van natte en koude weersomstandigheden, maar werken zonder daglicht is veel inspannender dan met. Ze raken sneller vermoeid en zijn daardoor minder oplettend. Ook zijn zij zelf minder goed zichtbaar voor anderen. Dat maakt samenwerken lastiger. Goed werkoverleg vooraf is dus belangrijk. In het donker werken vergroot bovendien het risico op aanrijdingen en arbeidsongevallen. Ook is er meer kans op het maken van fouten bij het werk, waardoor schade kan ontstaan (bijvoorbeeld aan materieel).

Maatregelen voor veilig werken in het donker

Om veilig werken te bevorderen en arbeidsongevallen te voorkomen, moet de werkgever maatregelen nemen. Allereerst moet hij zorgen voor goede verlichting. Dat is bij voorkeur werkverlichting die daglicht zo goed mogelijk benadert. Daarnaast kunnen werknemers extra werklampen nodig hebben. Persoonlijke beschermingsmiddelen zorgen ervoor dat werknemers goed zichtbaar zijn voor anderen en voor elkaar. Denk aan reflecterende kleding van klasse 3. Die bevat meer reflecterende delen en ook een deel fluorescerend materiaal. Om de PBM goed te kunnen gebruiken, is instructie nodig. Dat geldt ook voor instructie over het onderhoud. Zo moet de kleding goed worden schoongehouden om maximaal effect te hebben. Bij werk op de openbare weg zijn veiligheidssignaleringen nodig. Voertuigen kunnen voorzien worden van markeringen en ook deze moeten goed worden schoongehouden.

Meer informatie over werken in extreem weer vindt u in de toolbox Veilig werken bij extreem weer regelt u in zes stappen.