Ook voeten hebben bescherming nodig

21 februari 2024 | Door redactie

Als medewerkers veel staan en lopen of als ze in een gevaarlijke omgeving werken, krijgen hun voeten veel te verduren. Dit kan klachten en zelfs ongelukken opleveren. Het is dus van groot belang dat uw werkgever zorgt dat werknemers beschikken over goed schoeisel.

De werkgever is verplicht te zorgen dat zijn medewerkers gezond en veilig kunnen werken. Goede werkschoenen kunnen veel gezondheidsklachten voorkomen. Een goede veiligheidsschoen kan daarvoor noodzakelijk zijn (tool). Ze beschermen de voet en bieden ondersteuning en stabiliteit. Volgens de Arbowet vallen schoenen onder de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Deze moeten gebruikt worden als andere veiligheidsmaatregelen niet voldoende beschermen. Vaak worden ze gebruikt in combinatie met andere risicobeperkende maatregelen. Voor bepaalde sectoren zijn schoenen dan ook een verplicht onderdeel van de veiligheidsmaatregelen. Denk aan de bouw en de industrie, maar ook in de horeca en in de zorg zijn schoenen belangrijk voor de gezondheid en de veiligheid van de werknemer.

Eisen voor veiligheidsschoenen in de zorg

Bij schoenen als bescherming denken mensen vaak eerst aan bescherming tegen gevaren in de bouw, en scherpe en zware gereedschappen. Maar ook voor zorgmedewerkers zijn goede schoenen belangrijk om hun werk goed te kunnen uitvoeren. Het grootste gevaar voor hen is uitglijden, dus veel schoenen hebben aangepaste zolen. Bovendien leggen zorgmedewerkers heel wat kilometers af per dag. Werkschoenen moeten dan ook een goede ondersteuning bieden. Daarnaast is hygiëne heel belangrijk. Vanwege het risico van verspreiding van allerlei micro-organismen, moeten schoenen vuilafstotend zijn en makkelijk te desinfecteren. De schoenen zijn voorzien van een speciale laag die bacteriën weert, waterafstotend en antistatisch is. Kijk ook in de arbocatalogus voor informatie over de juiste beschermingsmiddelen.