Hoe kan een werkgever stoppen met roken faciliteren?

23 juli 2021

Voor de rokers in onze organisatie is het een zware dobber dat ze niet meer onder werktijd een sigaret kunnen opsteken. De werknemers die willen stoppen met roken willen we zoveel mogelijk helpen. Op welke manieren kunen we de werknemers hierbij ondersteunen?

Stoppen met roken heeft een positief effectief op de vitaliteit, gezondheid en productiviteit van werknemers. Meer dan genoeg redenen voor een werkgever om werknemers te ondersteunen als ze willen stoppen met roken. Er is veel mogelijk.

Theatervoorstelling ter introductie van stoppen met roken

Volgens de aankondigingsbrochure van theatershow 'DE sTOPPERS' is dit een gezamenlijke belevenis voor medewerkers, burgers of patiënten en waarin de discussie over betutteling versus gezonde omgeving niet wordt geschuwd. In een prikkelende, humoristische en confronterende theatershow worden rokers en mee-rokers meegenomen in de rollercoaster die ‘stoppen’ heet. Een show waarin we om rokers denken en waarin we rokers laten omdenken. Het einddoel? Rokers en mee-rokers wakker schudden en stoppen met roken een gespreksonderwerp maken.

Teamwork

Samen stoppen is makkelijker dan alleen. Als meerdere werknemers tegelijk willen stoppen, kunnen ze elkaar helpen. Ze kunnen als ervaringsdeskundigen tips geven, motiveren en elkaar door de moeilijke momenten heen helpen. Geef werknemers de gelegenheid hiertoe. Ieder jaar is Stoptober ook voor organisaties beschikbaar. Dan kunnen uw werknemers gebruik maken van alle ondersteuning die Stoptober biedt.

Buddy's

Koppel aan iedere stopper een buddy. De buddy doet dienst als motivator, ondersteuner en leidt de gedachten van de werknemer af van het roken. Een buddy is (ook buiten werktijd) beschikbaar om zijn collega te ondersteunen bij het overwinnen van de rookverslaving. U kunt de buddy voor zijn inzet compenseren door wat vrije uren toe te kennen, een cadeaubon te geven en uiteraard door hem te laten merken dat u zijn hulp erg waardeert. Op de website ikstopnu.nl staan goede tips voor buddy's.

Cursussen en coaches

Er zijn veel (online) cursussen en coaches beschikbaar die begeleiden bij het stoppen met roken. Als een werknemer zo'n cursus wil volgen, kunt u hem extra motiveren door de kosten te betalen. Overigens wordt vanuit iedere basiszorgverzekering eenmaal per jaar hulp bij het stoppen met roken vergoed. Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding. 

Beloon!

Spreek met de werknemer af dat hij een vooraf afgesproken beloning krijgt, als hij een jaar niet gerookt heeft. Dit kan een eenmalige bonus (video) zijn, een feestelijk moment, een cadeaubon, een extra vrije dag, een fiets van de zaak et cetera. Het moet in ieder geval iets zijn waar de werknemer zijn best voor wil doen. 

Zorg voor een gezonde werkomgeving

Mensen die stoppen met roken, krijgen te maken met ontwenningsverschijnselen. Zorg dat er gezonde alternatieven zijn die ze - in plaats van een sigaret - in hun mond kunnen steken. Stel gratis fruit en groenten beschikbaar en zet deze op plekken waar iedereen ze makkelijk kan pakken. Suikervrije kauwgom kan ook een optie zijn.

Zorg voor gevulde handen

Vaak weten rokers niet waar ze hun handen moet laten, als er geen sigaret tussen de vingers steekt. Vingertrainers, stressballetjes of een Rubiks Kubus geven de handen wat anders te doen.Meer informatie over rookvrij werken vindt u in de toolbox Zo maakt u de stap naar rookvrij werken.