Mentale vitaliteit meten met het Stoplicht Systeem

26 maart 2024 | Door redactie

Bij verzuim kunnen problemen spelen op drie gebieden: werk, privé en de persoon zelf. Op alle gebieden moet de werknemer veilig en gezond kunnen werken. Met het Stoplicht Systeem kunnen organisaties meten hoe het fysiek en mentaal met werknemers gaat.

Werkgevers zijn vanwege de Arbowet verplicht te zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Werknemers mogen niet ziek worden van hun werk of werkomgeving. Maar er zijn meer factoren die invloed hebben op het welbevinden van werknemers. Denk aan de privésituatie en de persoonlijkheid. Op al deze drie gebieden kan het even wat minder goed gaan, waardoor de werknemer niet goed meer functioneert. Met het Stoplicht Systeem kunnen leidinggevenden hierover makkelijker in gesprek gaan met werknemers en erachter komen welke maatregelen ingezet moeten worden om hen te helpen. Daarmee kan ziekteverzuim worden voorkomen en de duurzame inzetbaarheid worden verbeterd. 

Maatregelen om de energiebalans te herstellen

Het uitgangspunt van het Stoplicht Systeem is dat de energiebalans van de werknemer op orde moet zijn. Als het stoplicht niet bij werk, privé én persoonlijk op groen staat, zijn maatregelen nodig om de balans te herstellen. De werkgever moet samen met de werknemer kijken welke interventie passend is om de energiebalans te herstellen. Heeft de werknemer zorgverlof nodig? Moet het werk worden aangepast, of de organisatie van het werk? Of moet de werknemer aan zichzelf werken? De werkgever kan daarbij natuurlijk helpen, denk aan het aanbieden van een coach, financiële hulp, een mantelzorgmakelaar enzovoort. Ook doorverwijzen naar een bedrijfsmaatschappelijk werker of de bedrijfsarts behoren tot de mogelijkheden. Op de website stresstelijfmetenergie.nl kunnen MKB-organisaties gratis documenten dowloaden om met het Stoplichtsysteem aan de slag te gaan.