Thuiswerken: tweede monitor aansluiten op uw laptop

14 april 2022 | Door redactie

Regelmatig thuiswerken vraagt om een prettige thuiswerkplek. Helaas heeft de laptop die u van uw werkgever heeft gekregen een relatief klein scherm. Gelukkig hoeft u niet meer met uw ogen te knijpen om de tekst op het scherm te lezen. Sluit gewoon een tweede, groter beeldscherm aan! Hoe doet u dat?

Heeft u thuis een groot beeldscherm over, dan is het prettig om dat aan te sluiten op uw laptop. Het geeft u in ieder geval één groter beeldscherm voor uw thuiswerkplek (tool), maar u kunt natuurlijk ook allebei de beeldschermen gebruiken voor meer werkruimte.

Stappenplan voor aansluiting

Om een extra beeldscherm aan te sluiten, volgt u de volgende stappen:

  • Vind de aansluitmogelijkheden op zowel uw laptop als het externe beeldscherm. Op de laptop zit er meestal één aansluiting (soms twee) aan de zijkant of achterkant van de laptop.
  • Check of u een VGA-, DVI, DisplayPort, of HDMI-aansluiting heeft. Nieuwere laptops en beeldschermen hebben vaak een USB-C-aansluiting. Zoek eventueel plaatjes van de aansluitingen op internet om zeker te weten welke aansluiting u heeft. 
  • Regel een kabel om het videosignaal door te geven van de laptop naar het externe beeldscherm. Dezelfde aansluiting is het makkelijkst; dus HDMI naar HDMI bijvoorbeeld. U heeft een adapter nodig als u bijvoorbeeld van HDMI op de laptop naar DVI op het beeldscherm gaat.
  • Sluit de verbindingskabel aan op de laptop en het beeldscherm (zorg ook dat de stroomkabel van het beeldscherm in het stopcontact zit).

Beeldscherminstellingen aanpassen

Meestal herkent de laptop het externe scherm als het is aangesloten. Om de scherminstellingen vervolgens aan te passen rechtsklikt u in Windows 10 op het bureaublad en selecteert u ‘Beeldscherminstellingen’. Onder ‘Meerdere beeldschermen’ kiest u hoe het beeldscherm eruit moet zien. U kunt ook de Windows-toets + P indrukken. U heeft vier opties:

  • Beeldschermen uitbreiden: het bureaublad wordt verspreid over beide beeldschermen. U creëert extra werkruimte
  • Beeldschermen dupliceren: op zowel het laptopscherm als het externe scherm komt hetzelfde beeld. Dit is met name handig als u een presentatie geeft met uw laptop op een groter beeldscherm. Bij thuiswerken (toolbox) maakt u dan gebruik van het grotere beeldscherm en is het kleinere laptopscherm slechts een kopie.
  • Alleen computerscherm: het tweede scherm is uitgeschakeld, alleen het hoofdscherm werkt.
  • Alleen tweede scherm: het hoofdscherm is uitgeschakeld, alleen het tweede scherm werkt.

Bijlagen bij dit bericht