Maatregelen om overlast kantoortuin te beperken

24 maart 2023 | Door redactie

Werken in kantoortuinen leidt tot veel klachten bij werknemers, aldus bedrijfsartsen. Als grote nadelen worden vooral geluidshinder en concentratieverlies genoemd. De werkgever kan wel een aantal maatregelen nemen om deze overlast tegen te gaan.

Het werken in een kantoortuin kan voor werknemers problematisch zijn. Bij een deel van hen speelt het zelfs een grote rol bij het uitvallenmet klachten. In 2020 kregen acht op de tien bedrijfsartsen van ziekgemelde werknemers het signaal dat de kantoortuin een aandeel had in hun klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en burn-outverschijnselen. Een kantoortuin ombouwen is niet altijd eenvoudig, maar werkgevers kunnen wel maatregelen treffen om de gevolgen voor de werkplek te verminderen.

Drie opties om geluidsoverlast te verminderen

Met name geluid is een bron van overlast (V&A). Onderzoeksorganisatie TNO geeft drie opties om geluidsoverlast in de kantoortuin te verminderen, namelijk blokkeren, absorberen en maskeren.

  • Blokkeren: voorkom dat geluid naar buiten komt. Dat isal vrij simpel te bereiken door werknemers te vragen om telefoongesprekken (e-learning) op de gang te voeren, overleg in een aparte ruimte te plannen en luidruchtige apparaten uit de kantoortuin te weren. Voor individuele werknemers kan het helpen om een geluidsonderdrukkende koptelefoon te dragen.
  • Absorberen: het dempen van geluid, bijvoorbeeld door het aanpassen van de aankleding van de kantoortuin. Tapijt dempt bijvoorbeeld het getik van schoenen. Schuifdeuren of deuren met een sensor voorkomen een klap elke keer dat de deur open of dicht gaat.
  • Maskeren: het geluid vervangen door iets anders. In kantoorsituaties kan dat het afspelen van muziek zijn, individueel op een koptelefoon. TNO geeft als tip om dan instrumentale muziek te kiezen. Die leidt namelijk zo min mogelijk af. Bovendien zijn hiervoor speciale kant-en-klare afspeellijsten te vinden bij de grootste streamingdiensten.