Maatregelen om overlast kantoortuin te beperken

Kantoortuinen leiden tot veel klachten bij werknemers, aldus bedrijfsartsen. Vooral geluidshinder en concentratieverlies worden genoemd als grote nadelen. De werkgever kan echter wel een aantal maatregelen nemen om deze overlast tegen te gaan.

25 maart 2021 | Door redactie

Het werken in kantoortuinen kan voor een aantal werknemers problematisch zijn. Bij een deel van hen speelt het zelfs een grote rol bij het met klachten uitvallen. In 2020 kregen vier op de vijf bedrijfsartsen van ziekgemelde werknemers te horen dat de kantoortuin een aandeel had in hun klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en burn-outverschijnselen. Een kantoortuin ombouwen is niet zo snel gedaan, maar werkgevers kunnen wel het nodige doen om de gevolgen voor de werkplek te verminderen. TNO geeft drie opties, namelijk blokkeren, absorberen en maskeren.

  • Blokkeren is het voorkomen dat geluid naar buiten komt. Dat kan al vrij simpel bereikt worden door werknemers te vragen telefoongesprekken (e-learning) op de gang te voeren, overleg in een aparte ruimte te houden en luidruchtige apparaten uit de kantoortuin te weren. Voor individuele werknemers kan het helpen om een geluidsonderdrukkende koptelefoon te dragen.
  • Absorberen of dempen kan bereikt worden door de aankleding van de kantoortuin aan te passen. Tapijt dempt bijvoorbeeld het getik van schoenen. Schuifdeuren of deuren met een sensor voorkomen een klap als de deur open of dicht gaat.
  • Maskeren is geluid vervangen door iets anders. In kantoorsituaties kan dat het afspelen van muziek zijn, individueel op een koptelefoon. TNO geeft hier als tip om dan instrumentale muziek te kiezen. Die leidt namelijk zo min mogelijk af. Bovendien zijn hiervoor speciale kant-en-klare afspeellijsten te vinden bij de grootste streamingdiensten.

Situatie na corona 

De meldingen bij bedrijfsartsen dateren overigens nog uit de pre-coronaperiode. Omdat organisaties hun kantoortuinen voor de terugkeer na corona hoogstwaarschijnlijk toch al anders hebben ingericht – met minder aanwezigen en meer onderlinge ruimte – wordt de ervaren overlast mogelijk ook al een stuk kleiner.