Flink lagere winstgroei in mkb in 2022

25 juli 2023 | Door redactie

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) had in 2022 een fors lagere winstgroei. In 2021 lieten cijfers nog een winstgroei zien van bijna 38%. In 2022 was deze slechts 1,5%. Deze conclusie trekt SRA, de netwerkorganisatie voor accountantskantoren, in het rapport 'Branches in Zicht 2023, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen'.

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek van SRA is dat er voor het eerst in jaren meer ondernemingen waren die hun winst zagen afnemen (53,3%) dan ondernemingen waarvan de winst gelijk bleef of steeg. Er waren vooral grote verschillen zichtbaar tussen branches. Zo hadden de industrie en de bouw te kampen met een forse winstdaling. Bij transport & logistiek, de horeca en de automotive was de winstgroei daarentegen bovengemiddeld.

Kredietwaardigheid per branche

De omzet steeg in 2022 met 13,1% ten opzichte van 2021. Ondernemingen konden uit concurrentieoverwegingen de gestegen personeelskosten (+10,2%) en inflatie slechts deels doorberekenen in de prijzen. De bedrijfskosten stegen in 2022 relatief sterk (+14%). Hierbij was de krappe arbeidsmarkt van grote invloed. De lonen stegen met gemiddeld 5,4%. De verschillen in kredietwaardigheid binnen en tussen de branches waren groot. In transport & logistiek en de automotive verbeterde de kredietwaardigheid ten opzichte van 2021. De sterkste achteruitgang was te zien bij specialistische zakelijke dienstverleners, de industrie, de horeca en de detailhandel. Absoluut gezien hebben de logistieke branche, de bouw en de automotive nu de hoogste kredietwaardigheid en de specialistische zakelijke dienstverleners de laagste.

Cijfers uit jaarrekeningen

Het SRA-Rapport 'Branches in Zicht 2023, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen' (pdf) is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse over 2022 van meer dan 7.000 gevalideerde jaarrekeningen uit de SRA-Benchmarkdatabase genaamd Branche in Zicht (BiZ). De cijfers zijn rechtstreeks afkomstig van de jaarrekeningen van SRA-accountantskantoren, die samen 55% van het mkb bedienen.