Grens ‘excessieve’ lening dga verhoogd naar € 700.000

16 december 2021 | Door redactie

Het nieuwe kabinet geeft onder meer directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) met een grote lening bij hun eigen bv meer ruimte. In het coalitieakkoord staat dat schulden pas boven de € 700.000 als ‘excessief’ bestempeld worden. Tot nu toe lag de beoogde grens op € 500.000.

Lees ook het nieuwsartikel Kabinet zet aanpak van al te hoge bv-schulden door

Met de aanpak al te hoge leningen wil de overheid tegengaan dat dga’s de belastingheffing kunnen uitstellen of zelfs afstellen. Daarom is een wetsvoorstel opgesteld dat schulden boven een bepaalde grens automatisch belast als inkomen uit aanmerkelijk belang. Leningen voor een eigen woning zijn uitgezonderd.

Behandeling wetsvoorstel ligt stil

Het is de bedoeling dat de Belastingdienst eind 2023 voor het eerst gaat peilen hoe hoog de schulden van dga’s bij hun eigen bv zijn. De behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer is onlangs stilgelegd, mede in afwachting van het aantreden van een nieuw kabinet.
Nu blijkt dus uit het coalitieakkoord dat de grens voor een excessieve lening omhoog gaat van € 500.000 naar € 700.000. Over de ingangsdatum van de wet meldt het akkoord nog niets, dus die blijft daarmee voorlopig op 2023 staan. Door de hogere grens wordt de groep dga’s die met de maatregel te maken krijgen logischerwijs kleiner. Ook slaat het nieuwe kabinet dus niet de weg in die eerder is gesuggereerd is in het rapport met ‘bouwstenen’ voor een toekomstbestendig belastingstelsel. Daarin stond namelijk ook de beleidsoptie om de grens juist te verlagen, tot zelfs € 17.500.

Bijlagen bij dit bericht