Personeelstekort in kinderopvang aangepakt

19 september 2023 | Door redactie

Dat de hervorming van het kinderopvangstelsel uitgesteld is, betekent niet dat het demissionaire kabinet de huidige problemen in de kinderopvang laat voor wat ze zijn. Onder meer de personeelstekorten worden aangepakt, zo valt te lezen in de Rijksbegroting SZW.

De inwerkingtreding van het nieuwe kinderopvangstelsel is eerder al met twee jaar uitgesteld, van 2025 naar 2027. Wel is besloten het nieuwe stelsel gefaseerd in te voeren, door middel van een geleidelijke verhoging van het toeslagpercentage in de jaren 2025 en 2026. Dit moet voorkomen dat de kinderopvang vanaf 2027, wanneer het toeslagpercentage naar 96% gaat, overspoeld wordt door extra aanmeldingen.

Huidige kinderopvangstelsel wordt verbeterd

Maar voordat het zover is, wordt eerst het huidige stelsel verbeterd. Bijvoorbeeld door de personeelstekorten in de kinderopvang aan te pakken. Zo onderneemt het kabinet samen met de kinderopvangsector actie om nieuw personeel aan te trekken, het huidige personeel te behouden en werknemers te stimuleren om meer uren te werken. Er is een loopbaanprogramma ontwikkeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals statushouders, stapsgewijs door te laten groeien van groepshulp naar pedagogisch medewerker. Van 2024 tot en met 2026 is er € 6 miljoen beschikbaar voor kinderopvangorganisaties als tegemoetkoming voor de kosten van een groepshulp in het kader van dit programma.
Eén van de opties om meer uren werk te stimuleren, is de zogenoemde combinatiebaan. Hierbij kan een pedagogisch medewerker bijvoorbeeld deels als administratief medewerker aan de slag. De kansen en belemmeringen van combinatiebanen worden op dit moment in kaart gebracht, liet demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs weten in een Kamerbrief.

Maximumuurprijzen kinderopvang stijgen

Verder gaan de maximumuurprijzen waarover ouders kinderopvangtoeslag ontvangen in 2024 iets omhoog. De maximumuurprijs voor dagopvang stijgt van € 9,12 in 2023 naar € 9,65 in 2024, die voor buitenschoolse opvang (BSO) van € 7,85 naar € 8,30 en voor gastouderopvang van € 6,85 naar € 7,24. De maximumuurprijs voor gastouderopvang wordt per 2025 zelfs met € 0,21 extra geïndexeerd. Zo hebben gastouders hebben meer financiële ruimte om te voldoen aan de verscherpte kwaliteitseisen.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.