Op maandag 2 november is het de landelijke Dag van de BHV. Goed om daar eens per jaar aandacht aan te besteden, want een werkgever heeft een wettelijke plicht om te zorgen dat de bedrijfshulpverlening op peil is. Dat geldt óók in coronatijd.
Op maandag 2 november is het de landelijke Dag van de BHV. BHV lijkt misschien in deze coronatijden niet zo zinvol, omdat veel werknemers thuiswerken. Maar er zijn veel sectoren waar werknemers alleen hun werk kunnen doen op locatie. Denk aan de zorg of de industrie. Daar moet dus ook nu een goed functionerende BHV aanwezig zijn. En zelfs op kantoren die voor driekwart leeg zijn, is het op z’n minst belangrijk dat er goede instructies zijn en dat er een goed plan beschikbaar is. Want juist een medewerker die helemaal alleen op kantoor is, moet weten hoe hij iemand kan alarmeren. Hij zal maar vallen of onwel worden. Dus ook voor bijna lege kantoren moet preventief een coronaproof plan opgesteld worden.
Volgens de Arbowet moet een werkgever verplicht doeltreffende maatregelen nemen om te zorgen dat de bedrijfshulpverlening op peil is. Zo is hij bijvoorbeeld verplicht om te zorgen voor een BHV die goed functioneert. Dat betekent dat de leden van de BHV regelmatig bijscholing moeten krijgen en dat ze kunnen beschikken over de noodzakelijke materialen. Ook moet er een rooster worden opgesteld zodat er altijd een BHV’er in het bedrijf aanwezig is. Een andere belangrijke taak is het regelmatig organiseren van oefeningen (tool), zodat iedere werknemer bijvoorbeeld weet wat hij moet doen in geval van brand.