FNV wil verplichte aanschaf van AED vanaf 50 werknemers

15 juni 2021 | Door redactie

Vakbond FNV heeft er in Nieuwsuur voor gepleit om een AED verplicht te stellen voor bedrijven vanaf 50 werknemers. Dit staat nu nog niet specifiek als verplichting in de Arbowet. Daarin is nu alleen opgenomen dat de werkgever verplicht is voor de veiligheid van de werknemers te zorgen.

De hartstilstand en reanimatie van de Deense voetballer Christian Eriksen heeft de aandacht weer eens gevestigd op het belang van een AED of defibrillator (tool). Daarmee zijn mensen te reanimeren die een hartstilstand krijgen ten gevolge van een ritmestoornis. Het is nu nog geen verplichting voor bedrijven om er een te hebben. Vakbond FNV heeft er in actualiteitenprogramma Nieuwsuur echter voor gepleit om bedrijven vanaf 50 werknemers verplicht te stellen een AED aan te schaffen. Dit zou dan moeten worden opgenomen in de Arbowet. Volgens de FNV zijn er dagelijks 9 miljoen mensen aan het werk en BHVtotaal stelt dat er wekelijks 250 Nederlanders aan een hartstilstand overlijden. Daarnaast zijn er nog mensen die het weliswaar overleven, maar wel een hersenbeschadiging oplopen omdat de hersenen te lang zonder zuurstof zijn gebleven. En er is weinig tijd: maximaal een minuut of vijf.       

Deel aanschafkosten aftrekbaar  

Veel organisaties schrikken nu terug voor het aanschaffen van een AED omdat ze de kosten te hoog vinden. Die liggen rond de € 1.200 - € 1.500, met daarnaast natuurlijk jaarlijkse onderhoudskosten. Daar staat tegenover dat de levensduur van een AED geraamd wordt op ongeveer 12 jaar. Bovendien is een deel van de aanschafkosten aftrekbaar. Een AED geldt namelijk als bedrijfsmiddel. Bedrijven die in een belastingjaar tussen de € 2.400 - € 59.170 investeren in bedrijfsmiddelen, mogen 28% van het totale investeringsbedrag aftrekken van de belasting. Dit is de zogenoemde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Daarmee worden de aanschafkosten voor een AED dus al lager. Voor het bedienen van de AED zijn korte cursussen beschikbaar, en BHV’ers leren dit ook vaak bij hun opleiding.

Bijlagen bij dit bericht