Motto Dag van de BHV: 112 en BHV, daar red je levens mee!

24 oktober 2023 | Door redactie

Op maandag 6 november 2023 is het Dag van de BHV. Het thema van dit jaar is ‘BHV en 112, daar red je levens mee!’ Het belang van bhv beperkt zich niet tot de werkvloer, maar speelt ook thuis en in het publieke domein. Juist daar spelen bhv’ers een cruciale rol.

Op de Dag van de BHV besteden werkgevers aandacht aan het werk van de bedrijfshulpverlening (BHV). Werkgevers zijn verplicht een of meer bedrijfshulpverleners aan te wijzen, maar meestal melden deze zich vrijwillig aan. Het is dus goed om af en toe stil te staan bij hun belangeloze inzet. BHV’ers kunnen levens redden, ook al is het gelukkig vaak niet nodig. Goede eerst hulp verlenen, valt of staat met een goede samenwerking. Tussen de bhv’ers onderling, tussen bhv en werknemers maar ook tussen bhv en omstanders. Het thema van dit jaar is ‘BHV en 112, daar red je levens mee!’ Bij een calamiteit zijn de eerste minuten bepalend voor het verdere verloop. Voordat de hulpdiensten er zijn, komt het op de bhv’er aan. Maar hij kan daarbij alle hulp gebruiken.

Iedereen kan bhv’er worden

Op de Dag van de BHV worden werknemers opgeroepen om zelf ook in actie te komen. Iedereen kan zich opgeven als vrijwilliger om bhv’er te worden. Werkgevers moeten zorgen voor een solide bhv-organisatie (toolbox). Op de Dag van de BHV kunnen ze laten zien dat hun organisatie waardering heeft voor de bhv’ers. Daarvoor zijn op de website van de Dag van de BHV allerlei hulpmiddelen te downloaden waarmee acties opgezet kunnen worden om aandacht te vragen voor de bedrijfshulpverlening. Er is toolkit met gratis promotiemateriaal, zoals  posters, socialmediaposts en online banners. De toolkit is beschikbaar in het Nederlands en Engels. Ook dit jaar is er de verkiezing van bhv’er van het jaar. Organisaties kunnen hiervoor hun eigen bhv’ers nomineren. De winnaar wordt op 7 november 2023 bekendgemaakt.