NEN-norm helpt bij goede opzet en uitvoering bhv en bno

12 juli 2023 | Door redactie

Voor het opzetten van de bedrijfsnoodorganisatie en de bedrijfshulpverlening bestaat een steuntje in de rug in de vorm van een NEN-norm. NEN-normen geven een overzicht van de officiële normen die aan een product of dienst gesteld worden.

Als er hulp nodig is bij het opzetten van de bedrijfshulpverlening (bhv) of een bedrijfsnoodplan, is de NEN-norm NEN 8112 ‘Bedrijfsnoodorganisatie en bedrijfshulpverlening’ een goed uitgangspunt. De norm biedt organisaties meer ondersteuning bij het ontwerpen en implementeren van de bedrijfsnoodorganisatie (BNO), waaronder de bedrijfshulpverlening. Hoewel de focus op brandveiligheid ligt, richt de BNO zich in principe op alle onderwerpen die uit de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) naar voren komen. De norm heeft dus betrekking op alle risico’s die er spelen op de werkvloer. Aan NEN-normen zijn overigens wel kosten verbonden.

Eigen bno en bhv tegen het licht houden

Voor kleine (eenvoudige) organisaties kan het vooral gaan om ontruimen (tool) en het geven van eerste hulp. Bij grotere organisaties neemt de complexiteit van de bedrijfsnoodorganisatie al gauw evenredig toe. De norm bevat onder meer een stappenplan, checklists, voorbeelden van noodsituaties en een indeling van een ontruimingsplan (infographic). De NEN-norm kan gebruikt worden om de bedrijfsnoodorganisatie – en dan met name de organisatie van de bhv – van een organisatie eens goed tegen het licht te houden. Mochten er veranderingen nodig zijn, dan is het verstandig om de ondernemingsraad (OR) hierbij in een vroeg stadium te betrekken. De OR heeft namelijk instemmingsrecht bij regelingen die van invloed zijn op het arbeidsomstandighedenbeleid.

Bijlagen bij dit bericht