Hoofdbedrijfschap Detailhandel stopt per 2015

16 januari 2014 | Door redactie

Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft haar werkzaamheden sinds eind vorig jaar gestaakt. Het kabinet streeft er namelijk naar de product- en bedrijfschappen uiterlijk 1 januari 2015 op te heffen. Dit jaar handelt HBD alleen de administratieve en juridische zaken nog af om 1 januari 2015 de werkzaamheden geheel op te heffen. De activiteiten die HBD verrichtte nemen organisaties in de desbetreffende sectoren over.

De belangrijkste activiteiten die het HBD voor zijn rekening nam, draagt het HBD over zodat kennis en dienstverlening niet verloren gaat en voor uw onderneming beschikbaar blijft. De activiteiten die niet door andere organisaties overgenomen worden, komen wel te vervallen.

Bestrijding winkelcriminaliteit

Detailhandel Nederland (Afrekenen met winkeldieven) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Keurmerk Veilig Ondernemen) nemen de taak om winkelcriminaliteit te bestrijden van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel over. Om slachtofferhulp aan te kunnen bieden, gaat Detailhandel Nederland nog in gesprek met Slachtofferhulp Nederland.

Een aantal praktische wijzigingen

Sinds 1 januari 2014 kunt u de feiten en cijfers over sectoren en branches vinden op de website detailhandel.info. Informatie over betalingsverkeer en betaalsystemen vallen onder de Stichting Bevordering Efficiënt Betalen. Deze informatie vindt u op de website checkout.nl.
De wijze van voortzetting voor activiteiten rondom Het Nieuwe Winkelen is nog niet bekend, maar blijft wel bestaan. Het Nieuwe Winkelen wil mobiel (aanwezigheid), sociaal (verbondenheid) en lokaal (inspelen op uitvoerende activiteiten van winkelende mensen) meer met elkaar verbinden.
Door het beëindigen van de activiteiten van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel hoeft uw onderneming dit jaar geen heffing meer te betalen. 

 

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel of wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!